Ciasto potrawyPrzystawkiWypiekaneZupy

Paluszki krucho drożdżowe

Paluszki krucho drożdżowe


Składniki:

  • ¼ kg mąki,
  • 2 surowe żółtka,
  • 1 jajo,
  • sól,
  • 2 dkg drożdży,
  • ½ dkg cukru,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 7 dkg masła lub margaryny,
  • 2 dkg kminku lub maku,
  • ½ jaja do posmarowania ciasta,
  • 2 dkg tłuszczu do formy.

Przygotowanie:

  1. Blachę posmarować tłuszczem, posypać mąką.
  2. Przyrządzić ciasto krucho–drożdżowe (Strucla krucho–drożdżowa z makiem), szybko wyrobić.
  3. Formować długie, cienkie wałeczki o średnicy ½ cm, kroić na paluszki o długości 10 – 12 cm, układać na blasze.
  4. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  5. Gdy wyrosną, posmarować rozmąconym jajem, posypać solą i kminkiem lub makiem.
  6. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku na złoty kolor przez około 20 minut.
  7. Gorące paluszki krucho drożdżowe zdjąć z blachy, ułożyć na półmisku.
  8. Podawać na przekąską lub jako dodatek do zup.

 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x