PRZEPISYPrzetwory domowe

Papryka po węgiersku kiszona

Papryka po węgiersku Kiszona


Składniki:

  • 3 kg czerwonej lub zielonej papryki,
  • 5 dag soli,
  • 2 szklanki octu owocowego (z jabłek),
  • 2 szklanki z wody,
  • kilka listków laurowych,
  • oliwa,

papryka

Przygotowanie:

  1. Strąki papryki po umyciu wpierw przekroić i oczyścić z pestek.
  2. Ułożyć je w kamiennym garnku lub słoju, następnie zalać octem rozcieńczonym przegotowana wodą, a po 4 godzinach odcedzić.
  3. Garnek lub słój dokładnie omyć i wyparzyć, osuszyć bez wycierania. Później ułożyć w nim ścisło osączone strąki papryki, przesypując solą i pokruszonymi drobno listkami laurowymi.
  4. Zawartość naczynia ugnieść dokładnie, następnie zalać warstewką oleju lub oliwy, (1 cm) i przykryć lnianą ściereczką lub gazą.
  5. Po tygodniu rozpocznie się fermentacja, która potrwa przez następny tydzień.
  6. Papryka po węgiersku będzie ukiszona po 2 -3 tygodniach.
  7. Paprykę należy wówczas ponownie ugnieść, na koniec jeszcze raz zalać olejem i przechowywać pod przykryciem.
  8. Po każdorazowym wyjęciu porcji pozostałość dokładnie wyrównać i zalać olejem.
  9. Można z większego naczynia przełożyć kiszonkę do mniejszych słoików, mocno upychając, zalać olejem i zamknąć nakrętką.
  10. Podobnie można kisić fasolkę szparagową, kalafiory, bakłażany.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 4]
Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x