Pasta pomidorowa ostra – metoda II
Poznaj metodę jak przygotowana jest pasta pomidorowa ostra.
Składniki:
- 2 kg pomidorów,
- ¼ kg jabłek (antonówek),
- ¼ kg cebuli,
- 10 dag selera,
- 10 dag marchewki,
- 10 dag, pietruszki,
- ¾ szklanki octu,
- 1 dag pieprzu czarnego (ziarnisty),
- kilka ziaren ziela angielskiego i goździków,
- mielona papryka,
- ½ gałki muszkatołowej,
- liść laurowy,
- sól, cukier.
Przygotowanie:
- Warzywa i jabłka umyć.
- Umytą marchew, pietruszkę i seler oczyścić i zatrzeć, jabłka i pomidory pokroić na kawałki, cebulę oczyścić i posiekać.
- Wszystkie składniki włożyć do rondla dodać 2—3 łyżki wody, przykryć i rozgotować.
- Kiedy zmiękną, przetrzeć i dalej podgrzewać bez przykrycia, aż zmniejszy się ich objętość o około ⅓,
podkładając pod dno rondla podkładkę żeliwną, aby go zabezpieczyć przed przypaleniem. - Zagotować ocet z pieprzem, zielem angielskim, liskami laurowymi i goździkami.
- Dodać do masy, doprawić startą gałką muszkatołową, papryką, solą i cukrem do smaku.
- Gdy przecier jest odpowiednio gęsty, przełożyć go do wyprażonych słoiczków, zawekować.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]