PRZEPISYPrzetwory domoweSosy

Pasta pomidorowa ostra – metoda II

Poznaj metodę jak przygotowana jest pasta pomidorowa ostra.

Składniki:

  • 2 kg pomidorów,
  • ¼ kg jabłek (antonówek),
  • ¼ kg cebuli,
  • 10 dag selera,
  • 10 dag marchewki,
  • 10 dag, pietruszki,
  • ¾ szklanki octu,
  • 1 dag pieprzu czarnego (ziarnisty),
  • kilka ziaren ziela angielskiego i goździków,
  • mielona papryka,
  • ½ gałki muszkatołowej,
  • liść laurowy,
  • sól, cukier.
pomidorowy-sos-ostry
Pomidorowa pasta ostra.

Przygotowanie:

  1. Warzywa i jabłka umyć.
  2. Umytą marchew, pietruszkę i seler oczyścić i zatrzeć, jabłka i pomidory pokroić na kawałki, cebulę oczyścić i posiekać.
  3. Wszystkie składniki włożyć do rondla dodać 2—3 łyżki wody, przykryć i rozgotować.
  4. Kiedy zmiękną, przetrzeć i dalej podgrzewać bez przykrycia, aż zmniejszy się ich objętość  o około ⅓,
    podkładając pod dno rondla podkładkę żeliwną, aby go zabezpieczyć przed przypaleniem.
  5. Zagotować ocet z pieprzem, zielem angielskim, liskami laurowymi i goździkami.
  6. Dodać do masy, doprawić startą gałką muszkatołową, papryką, solą i cukrem do smaku.
  7. Gdy przecier jest odpowiednio gęsty, przełożyć go do wyprażonych słoiczków, zawekować.
Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x