Ostra pasta pomidorowa
Ostra pasta pomidorowa jest znacznie smaczniejsza i bardziej intensywna niż zwykły ketchup.
Składniki:
- 3 kg pomidorów,
- 2 szklanki octu (6%),
- ½ kg cebuli,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki musztardy,
- sól,
- kilka ziaren jałowca i pieprzu,
- kilka listów laurowych.
Przygotowanie:
- Pomidory umyć i pokroić.
- Obraną cebulę pokroić, rozgotować wraz z pomidorami i przetrzeć.
- Ugotować ocet z listkami laurowymi, z pieprzem i owocami jałowca,
ostudzić, zalać wystudzonym octem przecier z pomidorów, potem podgrzewać go aż zgęstnieje. - Doprawić musztardą, cukrem i solą i gotować jeszcze przez 15 minut.
- Przełożyć do słoiczków napełniając je całkowicie i zamknąć szczelnie.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]