PRZEPISYPrzetwory domowe

Pasta pomidorowa

Pasta pomidorowa jest czymś więcej niż zwykły ketchup.

Składniki:

  • 3 kg pomidorów,
  • ¼ kg cebuli,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka ostrej sproszkowanej papryki,
  • sól,
  • przyprawy:
pasta pomidorowa
Pasta pomidorowa.

Przygotowanie:

  1. Umyte pomidory pokroić, rozgotować pod przykryciem i przetrzeć przez dosyć gęste sito.
  2. Umytą i oczyszczoną cebulę posiekać, dodać do przecieru, wsypać gorczycę i dusić do momentu aż masa zmniejszy objętość o .
  3. Dodać sól, cukier, paprykę oraz zmielony pieprz i ziele angielskie i jeszcze zagęszczać przez kilka minut.
  4. Wyprażone słoiki napełnić gorącą pastą aż po brzegi i szczelnie zamknąć.
  5. Zakręcić i pasteryzować przez 10-15 minut w temperaturze 90 °C.

Tak przygotowana pasta jest doskonałym dodatkiem do wędliny, białego sera jajek itp. Można nią także doprawiać zupy, czy sosy.

 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x