Pasta pomidorowa
Pasta pomidorowa jest czymś więcej niż zwykły ketchup.
Składniki:
- 3 kg pomidorów,
- ¼ kg cebuli,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka ostrej sproszkowanej papryki,
- sól,
- przyprawy:
- kilkanaście ziaren gorczycy,
- goździków,
- ziele angielskie,
- pieprz ziarnisty

Przygotowanie:
- Umyte pomidory pokroić, rozgotować pod przykryciem i przetrzeć przez dosyć gęste sito.
- Umytą i oczyszczoną cebulę posiekać, dodać do przecieru, wsypać gorczycę i dusić do momentu aż masa zmniejszy objętość o ⅓.
- Dodać sól, cukier, paprykę oraz zmielony pieprz i ziele angielskie i jeszcze zagęszczać przez kilka minut.
- Wyprażone słoiki napełnić gorącą pastą aż po brzegi i szczelnie zamknąć.
- Zakręcić i pasteryzować przez 10-15 minut w temperaturze 90 °C.
Tak przygotowana pasta jest doskonałym dodatkiem do wędliny, białego sera jajek itp. Można nią także doprawiać zupy, czy sosy.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]