Ciasto potrawyObiadPRZEPISY

Paszteciki francuskie z grzybami

Paszteciki Francuskie z Grzybami


Ciasto Maślane:

  • 30 dkg masła lub margaryny,
  • 10 dkg mąki,

Nadzienie:

  • 50 dkg borowików lub pieczarek,
  • 5 dkg cebuli,
  • 2 dkg tłuszczu,
  • 3 dkg mąki,

Ciasto Podstawowe:

  • 20 dkg mąki,
  • ½ jajka,
  • woda,
  • ½ łyżki octu 6%,
  • ½ jajka do posmarowania ciasta,

Wywar:

  • ⅛ litra śmietany,
  • 1 żółtko,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka siekanego koperku,
  • zielona pietruszka,

  1. Przyrządzić ciasto francuskie: Wałkować ciasto na grubość 1 cm, wykroić szklanką lub foremką krążki, połowę krążków posmarować jajkiem. Z reszty wykroić środki mniejszą foremką, lub kieliszkiem od wina, kłaść posmarowane jajkiem obrączki na spody, piec w bardzo gorącym piekarniku około 15 minut.
  2. Przyrządzić nadzienie: grzyby opłukać, oczyścić, odciąć ogonki, poszatkować, dodać obraną i pokrojoną w krążki cebulę, tłuszcz, 2 -3 łyżki wody, osolić, dusić do miękkości.
  3. Mąkę wymieszać z trzema łyżkami zimnego wywaru, wlać do grzybów, zagotować, połączyć ze śmietaną, żółtkiem, zagęścić na ogniu, podgrzewając bez zagotowania.
  4. Wymieszać z siekanym koperkiem i zieloną pietruszką.
  5. Gorące paszteciki napełnić grzybami.
  6. Paszteciki francuskie z grzybami podawać ułożone na półmisku, przybrane zieloną pietruszką jako przekąskę lub jako dodatek do czystych zup.
  7. Paszteciki francuskie można nadziewać mózgiem, mięsem, rybą, mięsem z drobiu w sosie beszamelowym (praktyczne zużycie pozostałości z obiadów).
  8. Z ciasta francuskiego można piec vol-au-vent, które można nakładać odpowiednio przyrządzonym mięsem z drobiu, ryby lub dziczyzny, mózgiem albo warzywami.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x