Paszteciki francuskie z grzybami
Paszteciki Francuskie z Grzybami
Ciasto Maślane:
- 30 dkg masła lub margaryny,
- 10 dkg mąki,
Nadzienie:
- 50 dkg borowików lub pieczarek,
- 5 dkg cebuli,
- 2 dkg tłuszczu,
- 3 dkg mąki,
Ciasto Podstawowe:
- 20 dkg mąki,
- ½ jajka,
- woda,
- ½ łyżki octu 6%,
- ½ jajka do posmarowania ciasta,
Wywar:
- ⅛ litra śmietany,
- 1 żółtko,
- sól, pieprz,
- 1 łyżka siekanego koperku,
- zielona pietruszka,
- Przyrządzić ciasto francuskie: Wałkować ciasto na grubość 1 cm, wykroić szklanką lub foremką krążki, połowę krążków posmarować jajkiem. Z reszty wykroić środki mniejszą foremką, lub kieliszkiem od wina, kłaść posmarowane jajkiem obrączki na spody, piec w bardzo gorącym piekarniku około 15 minut.
- Przyrządzić nadzienie: grzyby opłukać, oczyścić, odciąć ogonki, poszatkować, dodać obraną i pokrojoną w krążki cebulę, tłuszcz, 2 -3 łyżki wody, osolić, dusić do miękkości.
- Mąkę wymieszać z trzema łyżkami zimnego wywaru, wlać do grzybów, zagotować, połączyć ze śmietaną, żółtkiem, zagęścić na ogniu, podgrzewając bez zagotowania.
- Wymieszać z siekanym koperkiem i zieloną pietruszką.
- Gorące paszteciki napełnić grzybami.
- Paszteciki francuskie z grzybami podawać ułożone na półmisku, przybrane zieloną pietruszką jako przekąskę lub jako dodatek do czystych zup.
- Paszteciki francuskie można nadziewać mózgiem, mięsem, rybą, mięsem z drobiu w sosie beszamelowym (praktyczne zużycie pozostałości z obiadów).
- Z ciasta francuskiego można piec vol-au-vent, które można nakładać odpowiednio przyrządzonym mięsem z drobiu, ryby lub dziczyzny, mózgiem albo warzywami.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]