Ciasto potrawyObiadPRZEPISYPrzystawkiWykorzystajWypiekane

Paszteciki półfrancuskie z mózgiem

Paszteciki półfrancuskie z mózgiem. (Zamiast mózgu można też dać nadzienie z pieczarek, z borowików, z mięsa, z ryby lub z drobiu w sosie beszamelowym.) Chcesz przygotować paszteciki z mózgiem z ciasta półfrancuskiego? Bardzo smaczne i efektowne. Jeśli jednak chcesz uprościć pracę, możesz je zawinąć, jak tradycyjne paszteciki.


– 1 godz, – 8 porcji.

Składniki:

Ciasto:

  • ¼ kg mąki pszennej,
  • 20 dag masła lub margaryny,
  • ½ jaja,
  • 2 żółtka,
  • 10 dag śmietany (5 łyżek),
  • ½ jaja do posmarowania ciasta,

Nadzienie:

  • 40 dag mózgu,
  • 4 dag tłuszczu,
  • 5 dag cebuli,
  • sól, pieprz,
  • 1 jajo,
  • 3 łyżki śmietany,

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, następnie posiekać z masłem, dodać ½ jaja, surowe żółtka, szczyptę soli, śmietanę.
  2. Wszystkie składniki starannie połączyć.
  3. Ciasto położyć przykryte w chłodnym pomieszczeniu na 12 godzin.
  4. Przyrządzić nadzienie z mózgu (Kruche babeczki z mózgiem).
  5. Rozwałkować ciasto na grubość ½ cm, najpierw wykrawać krążki o średnicy 6—7 cm foremką lub szklanką o ostrym brzegu.
  6. Połowę krążków posmarować białkiem na całej powierzchni.
  7. Z reszty krążków później wykroić środki mniejszą powierzchnią lub kieliszkiem do wina.
  8. Pozostałe obrączki nakładać na krążki, lekko przycisnąć, posmarować rozmąconym jajem.
  9. Piec w gorącym piekarniku około 15 minut.
  10. Gdy wyrosną i zrumienią się – wyjmować.
  11. Na gorące paszteciki półfrancuskie nakładać na koniec nadzienie i zaraz podawać jako przekąskę lub jako dodatek do zup.

paszteciki-polfrancuskie-farsz-bez-mozdzku


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x