Mięso - potrawyPRZEPISYŚwiąteczne i karnawałowe

Paszteciki półkruche z mięsem lub kiełbasą

Paszteciki półkruche z mięsem lub kiełbasą

można podać dodatkowo do czerwonego barszczu buraczanego, lub mogą być  smaczną, sycącą przekąską. Mogą być też podawane na świąteczny stół.


Składniki:

ciasto:

  • 30 dag mąki pszenne (krupczatki),
  • 2 – 3 jaja,
  • 15 dag margaryny,
  • 2 łyżki śmietany,
  • ½ paczki proszku do pieczenia,
  • ½ jaja do smarowania ciasta,

nadzienie:

  • 40 dag cielęciny lub wieprzowiny bez kości,
  • 5 dag cebuli,
  • 1 dag grzybów suszonych lub 2 kostki grzybowej przyprawy do zup,
  • 4 dag tłuszczu,
  • 1 łyżka koperku i siekanej, zielonej pietruszki,
  • sól, pieprz,

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić nadzienie: mięso opłukać, odcisnąć z wody, wpierw pokroić na kawałeczki, osmażyć na rozgrzanym tłuszczu na patelni.
  2. Przełożyć do rondelka, wlać 2 – 3 łyżki wody, dodać obraną, pokrojoną cebulę, opłukane, suszone grzybki (lub np 10 dag świeżych, oczyszczonych, poszatkowanych).
  3. Dusić aby było miękkie.
  4. Gdy mięso jest gotowe – przepuścić przez maszynkę, dodać sól i pieprz, włożyć siekaną zieleninę (można dodać jeszcze dwa jaja ugotowane na twardo, obrane, posiekane).
  5. Przyrządzić ciasto, podobnym sposobem jak Ciasto kruche.
  6. Szybko wyrobić.
  7. Następnie wałkować na grubość ½ cm, uformować dwa prostokąty długości 30 cm, szerokości 10 – 12 cm.
  8. Nakładać nadzienie wzdłuż, 2 cm od brzegu, w formie wałeczka.
  9. Zawijać ciasno, później nieco spłaszczyć.
  10. Zrobić kratkę tępą stroną noża.
  11. Posmarować całość rozmąconym jajem.
  12. Wreszcie krajać kwadraty lub prostokąty długości 6 cm, ułożyć na blasze.
  13. Nakłuć szpikulcem (ciasto wówczas równiej rośnie).
  14. Piec w piekarniku dobrze nagrzanym około 25 – 30 minut.
  15. Gorące zdjąć z blachy.
  16. Paszteciki półkruche z mięsem podawać na półmisku jako przekąskę lub jako dodatek do czystych zup.
  17. Zamiast mięsa można użyć 40 dag kiełbasy serdelowej i 5 dag tartego sera tylżyckiego oraz 3 – 4 łyżki śmietany.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x