Paszteciki z kapustą i z grzybami
Paszteciki z kapustą i z grzybami
są faktycznie doskonałym dodatkiem do niektórych zup. Najlepiej jednakże smakują podczas kolacji wigilijnej do czerwonego barszczu zakiszonego naturalnie w domu.
12 sztuk, czas przygotowania = 1 godzina, 1 sztuka = 130 kcal
ciasto:
Składniki:
- ¼ kg mąki,
- 2 dag drożdży,
- ½ szklanki mleka,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 jajka,
- 1 żółtko,
- 2 płaskie łyżeczki tłuszczu,
- sól,
nadzienie:
- ¾ kg kiszonej kapusty,
- 2 dag suszonych grzybów,
- 1 średnia cebula,
- 1 czubata łyżka tłuszczu,
- sól, pieprz,
Przygotowanie:
- Najpierw przygotować nadzienie: grzyby umyć, przełożyć do garnka i ugotować w niewielkiej ilości wody.
- Następnie odcedzić (wywaru nie wylewać!) i drobno posiekać.
- Kapustę i cebulę drobno pokroić, przełożyć do garnka, później zalać wywarem z grzybów, dodać tłuszcz i dusić tak długo, aż wywar całkowicie odparuje.
- Wymieszać z grzybami, doprawić z grzybami, doprawić do smaku solą a także pieprzem.
- Drożdże wpierw utrzeć z cukrem, łyżką mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka.
- Odstawić do wyrośnięcia.
- Dodać resztę mąki, jajko, żółtko i pozostałe mleko. Osolić i zagnieść.
- Powoli wlewać rozpuszczony tłuszcz, wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Odstawić do wyrośnięcia.
- Ciasto wywałkować na grubość 1 cm. Wykrawać kwadraty o boku 7 cm.
- Pośrodku każdego kwadracika ułożyć farsz, skleić paszteciki.
- Ułożyć na natłuszczonej i posypanej mąką blasze, odstawić do wyrośnięcia.
- Posmarować na koniec rozmąconym jajem.
- Paszteciki z kapustą i z grzybami piec zaś około 25 minut w temperaturze 200°C.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]