Ciasto potrawyObiadPrzystawkiŚwiąteczne i karnawałowe

Paszteciki z kapustą i z grzybami

Paszteciki z kapustą i z grzybami

są faktycznie doskonałym dodatkiem do niektórych zup. Najlepiej jednakże smakują podczas kolacji wigilijnej do czerwonego barszczu zakiszonego naturalnie w domu.


12 sztuk, czas przygotowania = 1 godzina, 1 sztuka = 130 kcal

ciasto:

Składniki:

  • ¼ kg mąki,
  • 2 dag drożdży,
  • ½ szklanki mleka,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 2 płaskie łyżeczki tłuszczu,
  • sól,

nadzienie:

  • ¾ kg kiszonej kapusty,
  • 2 dag suszonych grzybów,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 czubata łyżka tłuszczu,
  • sól, pieprz,

Przygotowanie:

  1. Najpierw przygotować nadzienie: grzyby umyć, przełożyć do garnka i ugotować w niewielkiej ilości wody.
  2. Następnie odcedzić (wywaru nie wylewać!) i drobno posiekać.
  3. Kapustę i cebulę drobno pokroić, przełożyć do garnka, później zalać wywarem z grzybów, dodać tłuszcz i dusić tak długo, aż wywar całkowicie odparuje.
  4. Wymieszać z grzybami, doprawić z grzybami, doprawić do smaku solą a także pieprzem.
  5. Drożdże wpierw utrzeć z cukrem, łyżką mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka.
  6. Odstawić do wyrośnięcia.
  7. Dodać resztę mąki, jajko, żółtko i pozostałe mleko. Osolić i zagnieść.
  8. Powoli wlewać rozpuszczony tłuszcz, wyrabiać, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk. Odstawić do wyrośnięcia.
  9. Ciasto wywałkować na grubość 1 cm. Wykrawać kwadraty o boku 7 cm.
  10. Pośrodku każdego kwadracika ułożyć farsz, skleić paszteciki.
  11. Ułożyć na natłuszczonej i posypanej mąką blasze, odstawić do wyrośnięcia.
  12. Posmarować na koniec rozmąconym jajem.
  13. Paszteciki z kapustą i z grzybami piec zaś około 25 minut w temperaturze 200°C.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x