EKOPRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWykorzystajWypiekaneWyroby cukiernicze

Paszteciki

Paszteciki 

 oczywiście są doskonałym dodatkiem do naszych obiadów.

Zwłaszcza barszcz czerwony – to danie, które jednoznacznie kojarzy się każdemu z pasztecikami, lecz również inne zupy – cebulowa, bulion, rosół, zupa serowa i inne.


Najprostsze ciasto można sporządzić tylko z mąki i wody (bez dodatku jaj), należy mieć jednak na uwadze, że przy przygotowaniu takiego ciasta (np. zacierki, kluski, pierogi) dla uzupełnienia jego wartości  białkowej niezbędne jest łączenie go w potrawach i posiłkach z produktami białkowymi, a więc sporządzać np. zupę mleczną z zacierkami, czy kluskami, ciasto pierogowe z farszem z twarogu, z mięsa lub kapusty.
Warto też wiedzieć, że nawet niewielki dodatek produktów białkowych znacznie podnosi wartość odżywczą potrawy.

Stąd wymieniane tu dania mączno-mięsne i mączno-jarskie, półmięsne – są nie tylko bardzo smaczne, ale też odżywcze i również ekonomiczne. Sporządzając je samodzielnie możemy zaoszczędzić często użycie droższych składników mięsnych, i innych, wykorzystując nieduże ich dodatki i wykorzystując gorsze gatunki mięsa, podroby, skrawki wędlin, resztki sera żółtego, twarogu i niedużą ilość jaj. Możliwości sporządzania takich potraw zależą przede wszystkim od umiejętności i inwencji osób sporządzających posiłki. 



Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x