Pasztet w kruchym cieście

Pasztet


Pasztet należy do tych specjałów, które przyrządza się dość długo. Jego charakterystyczną cechą jest różnorodność mięs z jakich go przyrządzamy. Poznaj przepis na pasztet w kruchym cieście.

Składniki:

  • 25 dkg cielęciny,
  • 20 dkg boczku surowego,
  • 30 dkg wątroby cielęcej lub wieprzowej,
  • 5 dkg słoniny,
  • 10 dkg włoszczyzny,
  • 2—3 jaja,
  • 4 dkg bułeczki,
  • liść bobkowy,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • imbir, sól

Ciasto Kruche

  • 30 dkg mąki pszennej (krupczatka),
  • 20 dkg masła lub margaryny,
  • 3—4 żółtka surowe,
  • 2—3 łyżki śmietany,
  • ½ jaja do posmarowania,
  • zielona pietruszka

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić pasztet (p. Pasztet z cielęciny).
  2. Przyrządzić ciasto kruche (p. Babeczki kruche z mózgiem), o ile ciasto przyrządzamy z margaryną, dodać śmietanę. Zostawić w chłodnym miejscu na 1 godzinę.
  3. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki formy lub tortownicy (jedną trzecią część ciasta odłożyć).
  4. Piec w bardzo gorącym piekarniku około 15—20 minut, aby ciast upiekło się, lecz nie zrumieniło.
  5. Wyjąć, ostudzić. Nałożyć masę pasztetową, pokryć rozwałkowanym ciastem dostosowanym wielkością do formy.
  6. Wierzch ciasta złączyć z bokami, aby pasztet był dokładnie przykryty.
  7. Przyozdobić brzegi i wierzch pasztetu paskami lub wałeczkami z ciasta, posmarować rozmąconym jajem.
  8. Pokłuć do dna szpikulcem.
  9. Włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny.
  10. Gorący pasztet wyjąć na płaski półmisek.
  11. Przybrać gałązkami zielonej pietruszki. Podzielić na porcje.
  12. Podawać z sosem musztardowym, korniszonowym.

 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x