Pasztet wieprzowy

Pasztet wieprzowy.

Uwaga: Przed podaniem można zalać galaretą i przybrać plasterkami ugotowanego na twardo jajka i gałązkami natki pietruszki. Do gotowania można dodać dwie marchewki i zemleć je razem z mięsem.


Składniki:

  • ¾ kg mięsa wieprzowego (okrawki – łopatka, karczek, szynka),
  • ¼ kg tłustego boczku, podgardla, okrawki tłuszczu,
  • 15 dkg wątroby (wieprzowa, drobiowa),
  • 15 dkg cebuli,
  • 2 jaja,
  • 10 dkg czerstwej bułki pszennej,
  • 10 dkg tłuszczu do formy,
  • 5 dkg pietruszki,
  • 5 dkg marchwi,
  • 1 dkg suszonych grzybów,
  • sól, pieprz,
  • angielskie ziele, liść laurowy
  • ½ gałki muszkatołowej,
  • imbir.
pasztet-wieprzowy
Pasztet wieprzowy.

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby dobrze wymyć w ciepłej wodzie, opłukać, namoczyć przez 2—3 godziny.
  2. Opłukać wątrobę, obrać ją z błon, żył i przewodów żółciowych, pokroić na kawałki.
  3. Mięso opłukać w zimnej wodzie.
  4. Wątrobę zaparzyć we wrzątku (około ½ litra), wyjąć ją i w tej samej wodzie na wolnym ogniu
    udusić mięso, podgardle, boczek, grzyby, angielskie ziele, liść laurowy i warzywa.
  5. Po ugotowaniu przecedzić.
  6. W przecedzonym wywarze namoczyć bułkę, odcisnąć.
  7. Mięso, wątrobę przemielić trzykrotnie przez maszynkę z drobnym sitkiem
    wraz z grzybami, bułką, podgardlem, następnie wymieszać masę z jajami i przyprawami.
  8. Dno formy do pieczenia lub rondla wyłożyć plastrami słoniny lub posmarować suto tłuszczem,
    przełożyć wymieszaną masę mięsną, ugnieść łyżką, aby nie pozostawić w masie powietrza.
  9. Formę umieścić w rękawie do pieczenia, albo przykryć folią aluminiową.
  10. Rękaw ponakłuwać, aby umożliwić odparowywanie masy.
  11. Pasztet włożyć do średnio nagrzanego piekarnika (180-190°C), upiec, a gdy boki zaczynają się rumienić, wyjąć, po przestudzeniu wyłożyć, powlec stopionym tłuszczem, wystudzić.

Podawać z zimnymi sosami.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x