Mięso - potrawyPRZEPISYŚwiąteczne i karnawałowe

Pasztet z cielęciny

Pasztet z Cielęciny,

tradycyjne danie przyrządzane z okazji świąt Wielkanocy, czy Bożego Narodzenia. Ale oczywiście można go polecić na każdą okazję. Daj sobie odrobinę luksusu!


Składniki:

  • 50 dag cielęciny (kark, łopatka, nerkówka),
  • 40 dag wątroby cielęcej lub wieprzowej,
  • 25 dag podgardla wieprzowego (boczku surowego),
  • 6 dag słoniny,
  • 1 dag grzybów suszonych,
  • 10 dag włoszczyzny (cebula, marchew, pietruszka),
  • 3 jajka,
  • 1 ÷ 2 liście bobkowe,
  • ziele angielskie,
  • pieprz,
  • 6 dag bułki,
  • gałka muszkatołowa,
  • imbir, sól,
  • 3 dag tłuszczu do posmarowania formy,

Przygotowanie:

  1. Cielęcinę, boczek, oczyszczone warzywa i grzybki wpierw opłukać, dodać przyprawy, zalać wodą, gotować powoli.
  2. Osolić zaś w połowie gotowania.
  3. Na końcu włożyć słoninę i gotować jeszcze około ½ godziny.
  4. Gdy mięso jest bardzo miękkie, odstawić i ostudzić.
  5. Wątrobę obrać z błony, pokroić w plastry, później zalać ⅛ litra wrzącego wywaru, dusić 5 minut.
  6. Bułkę wpierw namoczyć w ⅛ litra wywaru.
  7. Mięso, wątrobę, bułkę przepuścić przez maszynkę, za drugim razem zaś przez drobne sitko.
  8. Dodać pieprz, sól, gałkę muszkatołową, jaja, wreszcie utrzeć starannie na pulchną masę.
  9. Formę budyniową posmarować tłuszczem, dno zaś wyłożyć plastrami gotowanej słoniny.
  10. Napełnić pasztetem do ¾ wysokości formy.
  11. Zakryć szczelnie pokrywą.
  12. Gotować w parze ogółem około godziny.
  13. Pasztet z cielęciny ostudzić, potem letni wyrzucić z formy na okrągły półmisek.
  14. Podawać z zimnym ostrym sosem.

Uwagi na temat

przygotowania pasztetów.


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x