Pasztet z cielęciny
Pasztet z Cielęciny,
tradycyjne danie przyrządzane z okazji świąt Wielkanocy, czy Bożego Narodzenia. Ale oczywiście można go polecić na każdą okazję. Daj sobie odrobinę luksusu!
Składniki:
- 50 dag cielęciny (kark, łopatka, nerkówka),
- 40 dag wątroby cielęcej lub wieprzowej,
- 25 dag podgardla wieprzowego (boczku surowego),
- 6 dag słoniny,
- 1 dag grzybów suszonych,
- 10 dag włoszczyzny (cebula, marchew, pietruszka),
- 3 jajka,
- 1 ÷ 2 liście bobkowe,
- ziele angielskie,
- pieprz,
- 6 dag bułki,
- gałka muszkatołowa,
- imbir, sól,
- 3 dag tłuszczu do posmarowania formy,
Przygotowanie:
- Cielęcinę, boczek, oczyszczone warzywa i grzybki wpierw opłukać, dodać przyprawy, zalać wodą, gotować powoli.
- Osolić zaś w połowie gotowania.
- Na końcu włożyć słoninę i gotować jeszcze około ½ godziny.
- Gdy mięso jest bardzo miękkie, odstawić i ostudzić.
- Wątrobę obrać z błony, pokroić w plastry, później zalać ⅛ litra wrzącego wywaru, dusić 5 minut.
- Bułkę wpierw namoczyć w ⅛ litra wywaru.
- Mięso, wątrobę, bułkę przepuścić przez maszynkę, za drugim razem zaś przez drobne sitko.
- Dodać pieprz, sól, gałkę muszkatołową, jaja, wreszcie utrzeć starannie na pulchną masę.
- Formę budyniową posmarować tłuszczem, dno zaś wyłożyć plastrami gotowanej słoniny.
- Napełnić pasztetem do ¾ wysokości formy.
- Zakryć szczelnie pokrywą.
- Gotować w parze ogółem około godziny.
- Pasztet z cielęciny ostudzić, potem letni wyrzucić z formy na okrągły półmisek.
- Podawać z zimnym ostrym sosem.
Uwagi na temat
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]