Pieczeń barania po angielsku

Pieczeń barania (jagnięca) po angielsku.

Przyrządzić zaprawę z warzyw. W czasie pieczenia polewać sosem utworzonym z pieczenia i skrapiać wodą. Pokroić nieco skośnie…



Składniki:

  • 70 dag mięsa bez kości (z udźca),
  • sól,
  • 1–2 ząbki czosnku,
  • 4 dag tłuszczu,

zaprawa z warzyw:

  • 5 dag cebuli,
  • 5 dag marchwi,
  • 1 liść bobkowy,
  • 5 dag pietruszki,
  • 1 dag cukru,
  • 5 dag selera,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 3 dag oleju,

Przygotowanie:

  1. Na dobę przed pieczeniem mięso opłukać, obrać z powięzi i nadmiaru łoju.
  2. Przyrządzić zaprawę z warzyw (Pieczeń barania duszona z pomidorami).
  3. Mięso natarte i obłożone warzywami wynieść do ciemnego i chłodnego pomieszczenia.
  4. Przed pieczeniem zebrać z mięsa przyprawy i warzywa.
  5. Natrzeć czosnkiem roztartym z solą.
  6. Jeśli kawałek jest nieforemny, związać go ciasno sparzonym sznurkiem.
  7. Szybko osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu,
    przełożyć do rondla lub na brytfannę o odpowiedniej wielkości.
  8. Mięso oblać tłuszczem i wstawić do bardzo gorącego piekarnika.
  9. W czasie pieczenia polewać sosem utworzonym z pieczenia i skrapiać wodą.
  10. Upiec mięso, tak aby wewnątrz było różowe,
    a przy nakłuciu wydzielało jeszcze krwawy sok (piec około 50 – 60 minut).
  11. Miękką pieczeń wyjąć i pokroić nieco skośnie
    w poprzek włókien na cienkie, szerokie płaty, ułożyć je na półmisku.
  12. Zagotować sos z dwoma łyżkami wody i polać nim porcje mięsa.
  13. Pieczeń barania podawać z odsmażanymi ziemniakami,
    frytkami lub purée, z jarzyną z wody, fasolką szparagową, brukselką, dynią, brukwią itp.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x