Dania główneDietyMięso - potrawyPRZEPISY

Pieczeń cielęca duszona

Pieczeń cielęca duszona

Prosty przepis na obiad – z ziemniakami i jarzynami, albo z surówką – danie o smaku, który się pamięta. Delikatne i kruche mięso. Taka jest cielęcina.


Najlepsze mięso otrzymuje się z młodych cieląt w wieku około 6 tygodni. Przy tym powinny być one żywione przeważnie mlekiem. Mięso takie jest jasnoróżowe, tłuszcz barwy różowawej lekko pokrywa powierzchnię mięsa, a mocno nerki. Mięso pochodzące od cieląt młodszych niż 4 tygodnie oznacza się złą jakością, jest dość wodniste, mało wydajne, barwy sinawej, pozbawione tłuszczu.


Składniki:

  • 1¼ kg cielęciny z kością z frykanda, łopatki;
  • 4 dag smalcu;
  • 3 dag masła;
  • 4 dag cebuli;
  • 1 ÷ 2 ząbki czosnku.

Przygotowanie:

  1. Mięso opłukać, choć nie luzować z kości; gdy mięso dzieli się, zwinąć i związać sznurkiem kuchennym nadając mięsu kształt wałka, osolić.
  2. Rozgrzać smalec na patelni, włożyć mięso, wpierw szybko je obrumienić, przełożyć do dopasowanej wielkością brytfanny, polać tłuszczem ze smażenia i powoli dusić.
  3. Mięso najpierw dusić ok. 1 godziny podlewając po trochu wodą, aby sos się nie przypalił.
  4. Gdy mięso jest na wpół upieczone do sosu dodać pokrojoną cebulę, później masło, aby się zrumieniło, a przed wyjęciem – roztarty czosnek.
  5. Miękkie mięso wyjąć, pokroić na cienki plastry (1 cm) w poprzek włókien, skrawając nieco skośnie na powierzchni ku podstawie.
  6. Mięso ułożyć na gorącym półmisku w całości nie przemieszczając kolejności kawałków, polać sosem i zagrzać w piekarniku.
  7. Pieczeń cielęca duszona podawać z ziemniakami i wszelkimi gotowanymi jarzynami (oprócz kapusty kiszonej), lub surówkami.

Pieczeń cielęca duszona II.


Składniki:

  • 80 dag cielęciny z kością z udźca, z frykanda I lub łopatki
  • 5 dag tłuszczu
  • 2 dag mąki
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 5 dag cebuli
  • sól, zielenina

duszone-mieso-w-sosie

Przygotowanie:

  1. Mięso opłukać, jeśli kawałek jest nierówny związać sparzonym sznurkiem.
  2. Natrzeć roztartym z solą czosnkiem, oprószyć mąką.
  3. Osmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron na rumiano.
  4. Włożyć do dopasowanego wielkością rondla.
  5. Wlać ⅛ l wody, dodać tłuszcz ze smażenia, cebulę pokrojoną w talarki i dusić powoli pod przykryciem.
  6. W czasie duszenia wyparowaną wodę uzupełniać.
  7. Gdy pieczeń jest miękka, odsunąć na bok.
  8. Oprószyć sos resztą mąki i zagotować.
  9. Jeżeli potrzeba, osolić.
  10. Pieczeń wyjąć, pokroić ostrym nożem w poprzek włókien (skośne) na szerokie plastry.
  11. Ułożyć na podłużnym półmisku, oblać sosem, przybrać zieleniną.
  12. Podawać z ziemniakami pod dowolną postacią, jarzyną z wody i surówką z warzyw.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x