Mięso - potrawyPRZEPISY

Pieczeń cielęca po ułańsku, zawijana


Pieczeń cielęca po ułańsku, zawijana to bardzo smaczna potrawa, którą możesz przyrządzić samodzielnie. Oto przepis.

Składniki:

  • 60—70 dkg cielęciny bez kości,
  • tłuszcz,
  • 2 dkg suszonych grzybów,
  • 3 dkg kaparów,
  • 4 dkg obranych orzechów włoskich,
  • 2 żółtka,
  • natka pietruszki,
  • 15 dkg sosu majonezowego,
  • 4 dkg koncentratu pomidorowego,
  • 2 dkg masła,
  • 10 dkg rakowych szyjek (opcjonalnie),
  • sól, pieprz, sok z cytryny do smaku.

Pieczeń cielęca po ułańsku – przygotowanie:

  1. Mięso umyć, zdjąć błony, rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą na cienki płat
    (można rozbijać przykryte folią spożywczą), ścinając nierówności, posypać przyprawami
    i pozostawić na ½ godziny w chłodnym miejscu.
  2. Namoczyć umyte grzyby, posiekać.
  3. Sparzyć wrzątkiem orzechy, obrać ze skórki, zetrzeć i połączyć ze zmielonymi okrawkami mięsa,
    grzybami i posiekaną natką z pietruszki, doprawić do smaku, rozłożyć na rozbitym kawałku mięsa,
    zwinąć w rulon, obwiązać nitką, polać tłuszczem, upiec skrapiając wodą, następnie wytworzonym sosem.
  4. Po upieczeniu wyjąć, wystudzić, pokroić w plastry, ułożyć na półmisku.
  5. Koncentrat pomidorowy podsmażyć na maśle ciągle mieszając, wystudzić,
    połączyć z majonezem i szyjkami rakowymi (niekoniecznie), doprawić do smaku, mięso polać i udekorować.


Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x