Pieczeń cielęca po ułańsku, zawijana
Pieczeń cielęca po ułańsku, zawijana to bardzo smaczna potrawa, którą możesz przyrządzić samodzielnie. Oto przepis.
Składniki:
-
60—70 dkg cielęciny bez kości,
-
tłuszcz,
-
2 dkg suszonych grzybów,
-
3 dkg kaparów,
-
4 dkg obranych orzechów włoskich,
-
2 żółtka,
-
natka pietruszki,
-
15 dkg sosu majonezowego,
-
4 dkg koncentratu pomidorowego,
-
2 dkg masła,
-
10 dkg rakowych szyjek (opcjonalnie),
-
sól, pieprz, sok z cytryny do smaku.
Pieczeń cielęca po ułańsku – przygotowanie:
- Mięso umyć, zdjąć błony, rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą na cienki płat
(można rozbijać przykryte folią spożywczą), ścinając nierówności, posypać przyprawami
i pozostawić na ½ godziny w chłodnym miejscu. - Namoczyć umyte grzyby, posiekać.
- Sparzyć wrzątkiem orzechy, obrać ze skórki, zetrzeć i połączyć ze zmielonymi okrawkami mięsa,
grzybami i posiekaną natką z pietruszki, doprawić do smaku, rozłożyć na rozbitym kawałku mięsa,
zwinąć w rulon, obwiązać nitką, polać tłuszczem, upiec skrapiając wodą, następnie wytworzonym sosem. - Po upieczeniu wyjąć, wystudzić, pokroić w plastry, ułożyć na półmisku.
- Koncentrat pomidorowy podsmażyć na maśle ciągle mieszając, wystudzić,
połączyć z majonezem i szyjkami rakowymi (niekoniecznie), doprawić do smaku, mięso polać i udekorować.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]