Pieczeń cielęca

Pieczeń cielęca

Składniki:

  • 80 dag cielęciny z kością (łopatka lub frykando I),
  • 6 dag tłuszczu,
  • 1 – 2 ząbki czosnku,
  • sól,

Przygotowanie:

  1. Mięso opłukać, obrać z powięzi, jeśli kawałek nierówny, owiązać sparzonym sznurkiem, osolić, zrumienić ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym tłuszczu.
  2. Przełożyć do brytfanny, następnie polać tłuszczem ze smażenia, skropić wodą.
  3. Wstawić do średnio gorącego piekarnika i piec, polewając dotychczas wytworzonym sosem.
  4. Wyparowany sos natomiast uzupełniać wodą.
  5. Gdy jest prawie miękka, posmarować powierzchnię mięsa roztartym czosnkiem.
  6. Upieczone mięso wyjąć na deskę, pokroić w skośne, dosyć cienkie, szerokie plastry.
  7. Ułożyć na półmisku, oblać sosem pozostałym z pieczenia (do sosu zrumienionego wlać 2 – 3 łyżki wody, zagotować).
  8. Podawać z ziemniakami, gotowaną jarzyną, sałatą lub surówką z warzyw.
  9. Pieczeń cielęca jest soczysta, gdy się ją piecze w większym kawałku (2 – 3 kg).
  10. Dla 4 osób bardziej wydajna jest pieczeń duszona. 

 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x