Mięso - potrawyPRZEPISYPrzystawki

Pieczeń huzarska

Pieczeń huzarska

to danie z przedwojennego jadłospisu Polaków. Obecnie przepis jest trochę zapomniany. Ale warto go chyba odkurzyć i spróbować! 🙂


Składniki:

  • 60 dag mięsa wołowego bez kości (zrazówki),
  • 6 dag tłuszczu,
  • 2 dag mąki,
  • ocet,

nadzienie I:

  • 10 dag cebuli,
  • 1 łyżka masła,
  • tarta bułka,
  • pieprz, sól,

nadzienie II:

  • 15 dag chrzanu,
  • 1 jajo,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 4 dag tartej bułki,

Przygotowanie:

  1. Duży, ładny kawałek mięsa wołowego dobrze wybić drewnianym wałkiem.
  2. Sparzyć gorącym octem, posolić i upiec w gorącym piekarniku, stale polewając tłuszczem.
  3. Gdy pieczeń huzarska jest już prawie miękka, wyjąć ją z piekarnika.
  4. Wyłożyć na deskę, ponakrywać skośnie mniej więcej do połowy głębokości, a ponakrywane miejsca uzupełnić masą wykonaną wg jednego z dwóch podanych przepisów:

    1. Parę upieczonych cebul pokroić na drobne kawałki, włożyć do kamiennej miski, dodać łyżkę stołową masła, garść tartej bułki i trochę pieprzu.
      Utrzeć drewnianym wałkiem aż do otrzymania gęstej masy.


    2. Utrzeć na tarce sparzony uprzednio chrzan i jedną dużą cebulę, dodać parę drobno posiekanych, gotowanych grzybów, łyżkę masła, garść tartej bułki i trochę soli, a następnie utrzeć całość w kamiennej misce na gęstą masę.

  5. Po nałożeniu masy pieczeń wykończyć albo przez półgodzinne duszenie w rondlu pod pokrywą wraz z sosem albo przez podsmażanie na maśle.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x