Pieczeń wieprzowa duszona z cebulą

Pieczeń wieprzowa duszona z cebulą

to tradycyjny, prosty obiad.


Składniki:

  • 70 dag wieprzowiny z kością (łopatka, szynka),
  • sól,
  • 8 dag cebuli,
  • 5 dag tłuszczu,
  • 1 dag kminku,
  • 1 dag mąki,

Pieczeń wieprzowa duszona – przygotowanie:

  1. Mięso opłukać, osączyć oprószyć solą i mąką, zrumienić ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla, wlać parę łyżek wody.
  2. Cebulę obrać pokroić w talarki, usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor, dodać do mięsa.
  3. Pieczeń posypać kminkiem.
  4. Dusić pod przykryciem do miękkości.
  5. Wyparowany sos uzupełniać wodą.
  6. Gdy mięso jest miękkie, wyjąć, pokroić w cienkie, skośne plastry w poprzek włókien.
  7. Ułożyć na półmisku, oblać sosem z cebulą.
  8. Podawać z ziemniakami, kapustą kiszoną, cukrową lub czerwoną zasmażaną albo surówką z warzyw.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x