Dania główneMięso - potrawyObiad

Pieczeń wołowa duszona po flamandzku

«Pieczeń wołowa duszona po flamandzku» –

Dla smakoszy piwa i też dla smakoszy wołowiny.  Zaprawiona w warzywach, duszona do miękkości, przybrana włoską kapustą, także parówkami i plastrami wędzonego boczku. Pycha!


Składniki:

  • 50 dag wołowiny bez kości (zrazowa, krzyżowa, łopatka),
  • 4 parówki,
  • 10 dag boczku wędzonego,
  • 60 dag kapusty włoskiej,
  • 5 dag tłuszczu,
  • 2 dag mąki,
  • sól,

zaprawa z warzyw:

  • 2 dag oleju,
  • 1 dag cukru,
  • 3 dag cebuli,
  • 3 dag selera,
  • 5 dag pietruszki,
  • 3 dag marchwi,
  • ½ liścia bobkowego,
  • 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego,

Przygotowanie:

Przygotowanie zaprawy:

  1. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, poszatkować jak najcieniej, dodać cukier, olej, zmiażdżone przyprawy, ręką wyrabiać tak długo, aż warzywa puszczą sok.

Przygotowanie mięsa:

  1. Mięso opłukać, wpierw obrać z powięzi, osączyć, obłożyć warzywami w naczyniu kamiennym, pozostawić w chłodnym miejscu na kilkanaście godzin.
  2. Następnie usunąć przyprawy i warzywa, mięso oprószyć solą, mąką, zrumienić ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym tłuszczu.
  3. Przełożyć do rondla odpowiedniej wielkości, wlać tłuszcz z osmażenia, ⅛ l wody, włożyć boczek i dusić razem powoli pod przykryciem do miękkości.
  4. Wyparowany sos uzupełniać wodą, uważając, aby boczek się nie rozgotował.
  5. Ugotować kapustę włoską (główkę podzielić na cztery części), odcedzić.
  6. Gdy mięso jest miękkie, oprószyć sos resztą mąki, osolić, zagotować, włożyć do mięsa kapustę włoską i opłukane w ciepłej wodzie parówki.
  7. Wszystko powoli dusić około 10 – 15 minut.
  8. Mięso wyjąć, pokroić ukośnie poprzek w cienkie, szerokie płaty, ułożyć na podłużnym półmisku.
  9. Pieczeń przybrać ćwiartkami kapusty włoskiej, plastrami boczku i parówkami.
  10. Całość oblać sosem z duszenia.
  11. Podawać z ziemniakami purée lub pączkami z ziemniaków.
  12. Pieczeń wołową duszoną po flamandzku można przyrządzać bez zaprawy z warzyw.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x