Pieczeń wołowa duszona po flamandzku
«Pieczeń wołowa duszona po flamandzku» –
Dla smakoszy piwa i też dla smakoszy wołowiny. Zaprawiona w warzywach, duszona do miękkości, przybrana włoską kapustą, także parówkami i plastrami wędzonego boczku. Pycha!
Składniki:
- 50 dag wołowiny bez kości (zrazowa, krzyżowa, łopatka),
- 4 parówki,
- 10 dag boczku wędzonego,
- 60 dag kapusty włoskiej,
- 5 dag tłuszczu,
- 2 dag mąki,
- sól,
zaprawa z warzyw:
- 2 dag oleju,
- 1 dag cukru,
- 3 dag cebuli,
- 3 dag selera,
- 5 dag pietruszki,
- 3 dag marchwi,
- ½ liścia bobkowego,
- 5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego,
Przygotowanie:
Przygotowanie zaprawy:
- Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, poszatkować jak najcieniej, dodać cukier, olej, zmiażdżone przyprawy, ręką wyrabiać tak długo, aż warzywa puszczą sok.
Przygotowanie mięsa:
- Mięso opłukać, wpierw obrać z powięzi, osączyć, obłożyć warzywami w naczyniu kamiennym, pozostawić w chłodnym miejscu na kilkanaście godzin.
- Następnie usunąć przyprawy i warzywa, mięso oprószyć solą, mąką, zrumienić ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym tłuszczu.
- Przełożyć do rondla odpowiedniej wielkości, wlać tłuszcz z osmażenia, ⅛ l wody, włożyć boczek i dusić razem powoli pod przykryciem do miękkości.
- Wyparowany sos uzupełniać wodą, uważając, aby boczek się nie rozgotował.
- Ugotować kapustę włoską (główkę podzielić na cztery części), odcedzić.
- Gdy mięso jest miękkie, oprószyć sos resztą mąki, osolić, zagotować, włożyć do mięsa kapustę włoską i opłukane w ciepłej wodzie parówki.
- Wszystko powoli dusić około 10 – 15 minut.
- Mięso wyjąć, pokroić ukośnie poprzek w cienkie, szerokie płaty, ułożyć na podłużnym półmisku.
- Pieczeń przybrać ćwiartkami kapusty włoskiej, plastrami boczku i parówkami.
- Całość oblać sosem z duszenia.
- Podawać z ziemniakami purée lub pączkami z ziemniaków.
- Pieczeń wołową duszoną po flamandzku można przyrządzać bez zaprawy z warzyw.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]