Dania główneMięso - potrawyPRZEPISY

Pieczeń wołowa duszona z grzybami

 

Pieczeń wołowa duszona z grzybami


Składniki:

  • 70 dag wołowiny bez kości (zrazowa, krzyżowa, łopatka),
  • 6 dag tłuszczu,
  • 5 dag cebuli,
  • 2 dag mąki,
  • 2 – 3 dag grzybów suszonych,
  • sól,

Przygotowanie:

  1. Grzyby starannie opłukać, zalać ½ l wody, ugotować.
  2. Przyrządzić pieczeń (Pieczeń wołowa w sosie naturalnym).
  3. Zrumienioną pieczeń włożyć do rondla, dodać usmażoną cebulę i pokrojone w paski grzyby, podlać wywarem z grzybów i dusić pod przykryciem do miękkości.
  4. W czasie duszenia obracać pieczeń, aby się nie przypaliła.
  5. Wyparowany sos uzupełnić wywarem z grzybów.
  6. Gdy pieczeń wołowa duszona z grzybami jest miękka, wyjąć.
  7. Sos podprawić resztą mąki, osolić, zagotować.
  8. Mięso pokroić nieco skośnie w poprzek włókien na cienkie, szerokie plastry, ułożyć je na półmisku, oblać sosem z pokrojonymi grzybami.
  9. Podawać z ziemniakami, kaszą perłową, gryczaną, makaronem, surówką z warzyw.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x