Pieczeń wołowa na dziko
Pieczeń wołowa na dziko
- 70 dkg wołowiny bez kości (zrazowa, krzyżowa, łopatka),
- 4 dkg tłuszczu,
- 2 dkg mąki,
- sól,
- 6 dkg słoniny,
- ⅛ l śmietany,
- 1 suszony grzybek,
zaprawa z octu (bajc):
- ⅛ l octu,
- ¼ l wody,
- 1 liść bobkowy,
- 5 dkg cebuli,
- kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego,
Przyrządzić bajc:
- Zagotować wodę z przyprawami i obraną, pokrojoną w talarki cebulą, ostudzić, połączyć z octem.
- Mięso w prostokątnym, grubym kawałku opłukać,
- włożyć do kamiennego lub emaliowanego naczynia,
- zalać bajcem,
- wynieść do chłodnego pomieszczenia na 3 – 4 dni.
- Mięso wyjąć, osączyć,
- naszpikować pokrojoną w słupki słoniną,
- oprószyć solą,
- mąką,
- zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.
-
pieczeń wołowa na dziko
Przełożyć do dopasowanego wielkością rondla,
- wlać tłuszcz ze smażenia,
- kilka łyżek wody,
- dodać cebulę,
- przyprawy z bajcu i grzybek.
- Dusić pod przykryciem powoli do miękkości.
- W czasie duszenia obracać pieczeń, aby się nie przypaliła, wyparowany sos uzupełniać płynem z bajcowania, dodając tyle wody, aby sos nie był zbyt kwaśny.
- Gdy mięso jest już miękkie, wyjąć je, podprawić sos resztą mąki, zagotować, osolić do smaku, wymieszać ze śmietaną.
- Pieczeń pokroić nieco skośnie w poprzek włókien na cienkie, szerokie plastry, ułożyć na podłużnym półmisku w kolejności krojenia.
- Jeśli sos jest zbyt gęsty, rozrzedzić go wodą i polać nim pieczeń.
- Podawać z ziemniakami pod dowolną postacią, makaronem i jarzyną z wody, fasolką szparagową, brukselką itp. lub surówką z warzyw.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]