Dania główneMięso - potrawyPRZEPISY

Pieczeń wołowa na dziko

Pieczeń wołowa na dziko

  • 70 dkg wołowiny bez kości (zrazowa, krzyżowa, łopatka),
  • 4 dkg tłuszczu,
  • 2 dkg mąki,
  • sól,
  • 6 dkg słoniny,
  • ⅛ l śmietany,
  • 1 suszony grzybek,

zaprawa z octu (bajc):

  • ⅛ l octu,
  • ¼ l wody,
  • 1 liść bobkowy,
  • 5 dkg cebuli,
  • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego,

Przyrządzić bajc:

  1. Zagotować wodę z przyprawami i obraną, pokrojoną w talarki cebulą, ostudzić, połączyć z octem.
  2. Mięso w prostokątnym, grubym kawałku opłukać,
    1. włożyć do kamiennego lub emaliowanego naczynia,
    2. zalać bajcem,
    3. wynieść do chłodnego pomieszczenia na 3 – 4 dni.
  3. Mięso wyjąć, osączyć,
    1. naszpikować pokrojoną w słupki słoniną,
    2. oprószyć solą,
    3. mąką,
    4. zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.
  4. pieczeń wołowa na dziko

    Przełożyć do dopasowanego wielkością rondla,

    1. wlać tłuszcz ze smażenia,
    2. kilka łyżek wody,
    3. dodać cebulę,
    4. przyprawy z bajcu i grzybek.
  5. Dusić pod przykryciem powoli do miękkości.
  6. W czasie duszenia obracać pieczeń, aby się nie przypaliła, wyparowany sos uzupełniać płynem z bajcowania, dodając tyle wody, aby sos nie był zbyt kwaśny.
  7. Gdy mięso jest już miękkie, wyjąć je, podprawić sos resztą mąki, zagotować, osolić do smaku, wymieszać ze śmietaną.
  8. Pieczeń pokroić nieco skośnie w poprzek włókien na cienkie, szerokie plastry, ułożyć na podłużnym półmisku w kolejności krojenia.
  9. Jeśli sos jest zbyt gęsty, rozrzedzić go wodą i polać nim pieczeń.
  10. Podawać z ziemniakami pod dowolną postacią, makaronem i jarzyną z wody, fasolką szparagową, brukselką itp. lub surówką z warzyw.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x