Mięso - potrawyPRZEPISY

Pieczeń wołowa z chrzanem zakrawana

Pieczeń wołowa zakrawana z chrzanem


  • 60 dkg wołowiny bez kości (zrazowa, krzyżowa, łopatka),
  • 6 dkg tłuszczu,
  • 5 dkg cebuli,
  • 3 dkg mąki,
  • sól,

nadzienie:

  • 10 – 15 dkg chrzanu,
  • 1 jajo,
  • 2 – 3 łyżki śmietany,
  • sól, cukier,
  • 4 dkg tartej bułki,

Przygotowanie:

  1. Mięso opłukać, mocno pobić, oprószyć solą, mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.
  2. Przełożyć do rondla, dodać obraną, pokrojoną w talarki, lekko zrumienioną na pozostałym tłuszczu cebulę, wlać tłuszcz ze smażenia, ⅛ l wody, powoli dusić do miękkości.
  3. Przyrządzić nadzienie: chrzan umyć, oczyścić, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach, dodać tartą bułkę, jajo, śmietanę, sól, cukier do smaku, wymieszać na jednolitą masę.
  4. Nadzienie powinno być gęste.
  5. Miękką pieczeń wyjąć, pokroić na desce nieco skośnie w poprzek włókien na bardzo cienkie i szerokie plastry, z których co drugi pozostawić niezupełnie dokrajany.
  6. Nadzienie nakładać pomiędzy niedokrojone plastry pieczeni, które następnie docisnąć, łącząc dwa plastry mięsa z nadzieniem w jedną porcję.
  7. Pieczeń włożyć w kolejności krojenia z powrotem do rondla z sosem, w którym się dusiła.
  8. Dusić jeszcze przez 10 minut.
  9. Pieczeń wołowa z chrzanem – przed wydaniem oprószyć sos mąką i zagotować.
  10. Mięso ułożyć ostrożnie na podłużnym półmisku i oblać sosem.
  11. Podawać z ziemniakami pod dowolną postacią, z zasmażanymi buraczkami lub inną gotowaną jarzyną, albo z surówką z warzyw.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x