Dania główneMięso - potrawyObiadPRZEPISY

Pieczeń z baraniny duszona z pomidorami

Pieczeń z baraniny (barania) duszona z pomidorami


Składniki:

  • 80 dag mięsa bez kości (z udźca),
  • 30 dag pomidorów,
  • sól, cukier, pieprz,
  • 10 dag cebuli,
  • ocet,
  • ⅛ l śmietany,
  • 4 dag tłuszczu,
  • 4 dag mąki,

zaprawa z warzyw:

  • 5 dag cebuli,
  • 5 dag marchwi,
  • 3 dag oleju,
  • 5 dag pietruszki,
  • 5 dag selera,
  • 1 liść bobkowy,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • 1 dag cukru,

Przygotowanie:

  1. Na dobę przed pieczeniem mięso opłukać, odcisnąć z wody, obrać z powięzi i nadmiaru łoju.
  2. Przyrządzić zaprawę z warzyw:
    1. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, poszatkować w cienkie talarki, skropić olejem,
      dodać cukier i zmiażdżone przyprawy i wyrabiać ręką tak długo, aż warzywa wydzielą sok.
    2. Zaprawą tą natrzeć i obłożyć mięso w misce i wynieść na kilka lub kilkanaście godzin
      do chłodnego, ciemnego pomieszczenia o temperaturze nie wyższej niż +7°C.
  3. Przed pieczeniem zebrać z mięsa przyprawy i warzywa, osolić, oprószyć mąką,
    zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.
  4. Przełożyć do rondla, podlać ⅛ l wody, dusić pod przykryciem do miękkości.
  5. W połowie duszenia włożyć opłukane i pokrojone w talarki pieczeń z baraniny.
  6. Dusić razem.
  7. Gdy mięso jest miękkie, przetrzeć sos, oprószyć mąką, przyprawić do smaku solą, cukrem, octem i zagotować.
  8. Połączyć ze śmietaną.
  9. Mięso wyjąć, pokroić w skośne plastry w poprzek włókien, ułożyć na długim półmisku, oblać z wierzchu sosem.
  10. Pieczeń z baraniny podawać z kluskami kładzionymi, makaronem, ryżem, ziemniakami, gotowaną jarzyną.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x