Ciasto potrawyPRZEPISY

Pierniczki orzechowe

Pierniczki Orzechowe


Składniki:

  • 10 dkg orzechów włoskich,
  • 5 dkg orzechów laskowych,
  • ½ kg mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 20 dkg cukru—pudru,
  • 4 łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mleka,
  • 10—15 kropli aromatu cytrynowego,
  • 1 przyprawa korzenna do pierników,
  • ¼ miękkiego masła

Przygotowanie:

  1. Zemleć orzechy włoskie i orzechy laskowe,
    mąkę przesiać z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia.
  2. Do mąki dodać orzechy, cukier—puder, 4 łyżeczki cukru wanilinowego,
    jajka, 2 łyżki mleka, 10-15 kropli aromatu cytrynowego,
    przyprawę korzenną do pierników i ¼ kg miękkiego masła.
  3. Ciasto zagnieść na jednolitą masę.
  4. Rozwałkować na grubość około ½ cm, wycinać ciastka foremkami.
  5. Pierniczki orzechowe ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,
    piec w temperaturze 200 ÷ 210 °C przez około 10 minut.
  6. Po wystudzeniu ciasteczka polukrować, a następnie posypać posypką cukierkową.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x