Piernik II wersja

Piernik II wer­sja

Niejako w samym centrum naszych skojarzeń można znaleźć piernik na miodzie – jedną z najważniejszych potraw adwentowych w polskiej (i nie tylko) polskiej kuchni.

-Święta nieodłącznie kojarzą się nam z wy­pie­kami świą­tecz­nymi. Poznaj drugą wersję przepisu na piernik.

🕙Przy­go­to­wa­nie: 30 min. | 🕙Pie­cze­nie: 1 godz.
♨Ka­lo­rycz­ność: 356 kcal/100 g. |🌡Tem­pe­ra­tura: 150°C.

Skład­niki:

  • 60 dag mąki (3 szklanki),
  • ¼ kg cu­kru (1 szklanka),
  • 1 szklanka mleka,
  • ¼ kg miodu na­tu­ral­nego (sztucz­nego),
  • 1 duże jajo,
  • 5 dag smalcu,
  • 1 ły­żeczka sody oczysz­czo­nej lub proszku do pie­cze­nia,
  • przy­prawa do pier­nika,
  • tłuszcz i bułka tarta do sma­ro­wa­nia formy,

Przy­go­to­wa­nie:

  1. Za­go­to­wać mleko z mio­dem, cu­krem i tłusz­czem.
    1. Od­sta­wić,
    2. ostu­dzić i wy­mie­szać sta­ran­nie z
    3. prze­sianą mąką,
    4. sodą,
    5. ca­łym ja­jem
    6. i przy­pra­wami ko­rzen­nymi.
  2. Cia­sto wlać do formy wy­sma­ro­wa­nej tłusz­czem i wy­sy­pa­nej tartą bułką.
  3. [Piernik II wer­sję] -Piec 50÷60 mi­nut w cie­płym pie­kar­niku.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x