Piernik z marchewką – bez miodu

Piernik z marchewką. Kto pamięta czasy, gdy do piernika szukało się zamiennika miodu, bo ten był zbyt drogi? Dziś można zdecydowanie szukać tamtych smaków, albo… ograniczać ilość cukru w cieście (dietetyka).

Składniki:

  • 60 dag mąki (3 szklanki),
  • 10 dag margaryny,
  • ½ kg cukru (2 szklanki),
  • 3 jaja,
  • ½ kg obranej marchwi,
  • 1 mała porcja proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika lub zmielone przyprawy,
  • tłuszcz i tarta bułka do formy,

Przygotowanie:

  1. Szklankę cukru zrumienić na suchej patelni na karmel, rozprowadzić 2 ÷ 3 łyżkami wody i zagotować.
  2. Obraną marchew utrzeć na tarce z małymi otworami.
  3. Tłuszcz utrzeć z żółtkami, cukrem i połową mąki.
  4. Dodać do ciasta karmel i przyprawę piernikową oraz resztę mąki i marchew.
  5. Ubić pianę z białek i wymieszać ją ostrożnie z ciastem.
  6. Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypaną bułką tartą.
  7. Piernik z marchewką piec w ciepłym piekarniku około 60 minut.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x