Ciasto potrawyDania główneObiadŚwiąteczne i karnawałowe

Pieróg z kapustą

«Pieróg z kapustą» – kulebiak

Tradycyjna, rzeczywiście polska potrawa – z nadzieniem z kiszonej kapusty i grzybów. Nie braknie jej rzecz jasna na wigilijnym stole. A jeśli do Wigilii jeszcze daleko, nie czekaj! Ugotuj je chociażby już dzisiaj!

100 g = 240 kcal


Składniki:

ciasto:

  • 2 szklanki mąki,
  • ¼ kg margaryny,
  • 1 jajo,
  • ½ szklanki śmietany,
  • kminek, sól,

farsz:

  • ½ kg kiszonej kapusty,
  • kilka suszonych grzybów,
  • cebula, łyżka oleju, pieprz,

Pieróg z kapustą – przygotowanie:

  1. Margarynę najpierw posiekać z mąką, żółtkiem, śmietaną, szczyptą soli, szybko zagnieść ciasto i włożyć go do lodówki.
  2. Starannie umyte grzyby namoczyć, a następnie ugotować w tej samej wodzie.
  3. Kapustę posiekać, poddusić na oleju 15 minut, potem dodać posiekane grzyby, doprawić pieprzem, po czym krótko przesmażyć na patelni wraz z drobno pokrojoną cebulą.
  4. Ciasto podzielić na 2 równe kawałki, wywałkować dwa prostokąty długości blachy i szerokości 15 – 20 cm.
  5. Na środek każdego nałożyć farsz, zawinąć brzegi i dokładnie zlepić ciasto.
  6. Ułożyć na blasze spojeniem do dołu, wierzch posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kminkiem i na koniec wstawić do gorącego piekarnika na 20 – 25 minut.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x