Pieróg z kapustą
«Pieróg z kapustą» – kulebiak
Tradycyjna, rzeczywiście polska potrawa – z nadzieniem z kiszonej kapusty i grzybów. Nie braknie jej rzecz jasna na wigilijnym stole. A jeśli do Wigilii jeszcze daleko, nie czekaj! Ugotuj je chociażby już dzisiaj!
100 g = 240 kcal
Składniki:
ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- ¼ kg margaryny,
- 1 jajo,
- ½ szklanki śmietany,
- kminek, sól,
farsz:
- ½ kg kiszonej kapusty,
- kilka suszonych grzybów,
- cebula, łyżka oleju, pieprz,
Pieróg z kapustą – przygotowanie:
- Margarynę najpierw posiekać z mąką, żółtkiem, śmietaną, szczyptą soli, szybko zagnieść ciasto i włożyć go do lodówki.
- Starannie umyte grzyby namoczyć, a następnie ugotować w tej samej wodzie.
- Kapustę posiekać, poddusić na oleju 15 minut, potem dodać posiekane grzyby, doprawić pieprzem, po czym krótko przesmażyć na patelni wraz z drobno pokrojoną cebulą.
- Ciasto podzielić na 2 równe kawałki, wywałkować dwa prostokąty długości blachy i szerokości 15 – 20 cm.
- Na środek każdego nałożyć farsz, zawinąć brzegi i dokładnie zlepić ciasto.
- Ułożyć na blasze spojeniem do dołu, wierzch posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kminkiem i na koniec wstawić do gorącego piekarnika na 20 – 25 minut.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]