Dania głównePRZEPISY

Pierogi ruskie pieczone drożdżowe

Pierogi ruskie pieczone

są faktycznie jedną z wielu rozpoznawalnych na Zachodzie potraw, z jakiej słyną Słowianie. Można przyrządzać je właściwie na wiele sposobów. Również przygotowując np ciasto drożdżowe.


Pierogi ruskie – składniki:

Ciasto:

Składniki:

  • ¼ kg mąki,
  • 1 ½ dag drożdży,
  • ½ dag cukru,
  • ⅛ l mleka,
  • sól,
  • 1 żółtko,
  • ½ jaja,
  • 3 dag tłuszczu,
  • ½ jaja do smarowania ciasta.

Nadzienie:

  • 80 dag ziemniaków,
  • 20 dag sera (twarogu),
  • 5 dag cebuli,
  • 4 dag tłuszczu,
  • sól, pieprz,
  • 2 dag tłuszczu do posmarowania formy.

Przygotowanie:

  1. Najpierw przyrządzić ciasto (Kulebiak z ciasta drożdżowego z kapustą).
  2. Później przyrządzić nadzienie (pierogi ruskie).
  3. Gdy ciasto wyrośnie (dwukrotnie zwiększy swoją objętość), wyłożyć na stolnicę lub blat posypany mąką.
  4. Ciasto szybko wyrobić, następnie wywałkować na grubość 1 cm, wykrawać duże krążki o średnicy 8—10 cm, nakładać na środek łyżką stołową nadzienie, składać na pół, zlepiać brzegi, ozdobnie je zagniatając.
  5. Układać na blasze posmarowanej tłuszczem, ale posypanej mąką.
  6. Pozostawić w ciepłym miejscu, a gdy wyrośnie, posmarować po wierzchu rozmąconym jajem, wstawić do nagrzanego  piekarnika na 20—30 minut.
  7. Upieczone, lekko zrumienione wyjąć, ułożyć na półmisku.
  8. Podawać na gorąco z masłem na przykład do kwaśnego mleka, ze śmietaną, sosem grzybowym, pomidorowym itp.
  9. Pierogi ruskie pieczone z ciasta drożdżowego można przyrządzić z nadzieniem z sera lub kapusty.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x