Pierogi ruskie
“Pierogi ruskie”
to faktycznie jedna z najbardziej polskich potraw. Pochodzą one ze Wschodniej Galicji, czyli Rusi. Znane dodatkowo w Polsce i na Ukrainie. Na Słowacji chociażby znane są jako “bryndzové pirohy “. Niektórzy ludzie raczej preferują odsmażane, wcześniej ugotowane pierogi.
Składniki:
Nadzienie:
Ciasto:
- 50 dag mąki,
- ¾ szklanki wody,
- 1 jajko,
- sól,
- 4 dag masła lub stopionej słoniny,
- (20 g śmietany),
Przygotowanie:
Przyrządzić nadzienie:
- Ziemniaki opłukać, następnie ugotować (lub ugotować w mundurkach i obrać), zemleć wraz z serem.
- Cebulę zaś lekko zrumienić na tłuszczu.
- Wymieszać ziemniaki z serem, cebulą, solą, pieprzem, gdy nadzienie rozsypuje się, dodać troszkę wody.
- Nastawić wodę żeby ugotować pierogi ruskie.
Przyrządzić ciasto:
- Mąkę wpierw przesiać, zagnieść z jajkiem, solą i wodą, wyrobić.
- Wywałkować je dość długo, później wykrawać krążki o średniej wielkości.
- Na środek każdego krążka nałożyć nadzienie.
- Zlepiać krawędzie pierogów, układać na tacy, lub na sicie.
- Pierogi włożyć do wrzącej wody, ugotować, odcedzić, przelać ciepłą wodą, odsączyć, wyłożyć na ogrzany, okrągły półmisek, polać tłuszczem, zaraz podawać.
- Można podawać z młodą kwaśną śmietaną, albo odsmażyć na patelni, na tłuszczu.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]