Ciasto potrawyDania główneObiad

Pierogi ruskie

“Pierogi ruskie”

to faktycznie jedna z najbardziej polskich potraw. Pochodzą one ze Wschodniej Galicji, czyli Rusi.  Znane dodatkowo w Polsce i na Ukrainie.  Na Słowacji chociażby znane są jako “bryndzové pirohy “. Niektórzy ludzie raczej preferują odsmażane, wcześniej ugotowane pierogi.


Składniki:

Nadzienie:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 25 dag sera białego,
  • 4 dag cebuli,
  • 4 dag tłuszczu,
  • sól,
  • pieprz,
  • mięta,

Ciasto:

  • 50 dag mąki,
  • ¾ szklanki wody,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • 4 dag masła lub stopionej słoniny,
  • (20 g śmietany),

Przygotowanie:

Przyrządzić nadzienie:

  1. Ziemniaki opłukać, następnie ugotować (lub ugotować w mundurkach i obrać), zemleć wraz z serem.
  2. Cebulę zaś lekko zrumienić na tłuszczu.
  3. Wymieszać ziemniaki z serem, cebulą, solą, pieprzem, gdy nadzienie rozsypuje się, dodać troszkę wody.
  4. Nastawić wodę żeby ugotować pierogi ruskie.

Przyrządzić ciasto:

  1. Mąkę wpierw przesiać, zagnieść z jajkiem, solą i wodą, wyrobić.
  2. Wywałkować je dość długo, później wykrawać krążki o średniej wielkości.
  3. Na środek każdego krążka nałożyć nadzienie.
  4. Zlepiać krawędzie pierogów, układać na tacy, lub na sicie.
  5. Pierogi włożyć do wrzącej wody, ugotować, odcedzić, przelać ciepłą wodą, odsączyć, wyłożyć na ogrzany, okrągły półmisek, polać tłuszczem, zaraz podawać.
  6. Można podawać z młodą kwaśną śmietaną, albo odsmażyć na patelni, na tłuszczu.

 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x