Ciasto potrawyPRZEPISY

Pierogi z kapustą i serem

Pierogi z kapustą i serem


ciasto:

  • 40 dag mąki,
  • 1 jajko,
  • 3 dag mąki do podsypania,

nadzienie:

  • ¾ kg kapusty cukrowej,
  • 6 dag słoniny,
  • 15 dag cebuli,
  • 40 dag białego sera,
  • 1 jajko,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 10 dag słoniny (masła) do polania,

Przygotowanie:

  1. Kapustę oczyścić, umyć, poszatkować, skropić wodą i dusić do miękkości.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na stopionej słoninie, włożyć do kapusty.
  3. Miękką kapustę odparować, przestudzić, posiekać tasakiem, dodać rozkruszony ser, sól i pieprz do smaku oraz surowe jajko, wymieszać.
  4. Przygotować ciasto na pierogi, rozwałkować, formować pierogi, dokładnie zlepiać brzegi.
  5. Wkładać do wrzącej, osolonej wody, ugotować.
  6. Podawać gorące, polane słoniną lub masłem.
  7. Podobnie jak pierogi z kapustą i serem przygotowuje się pierogi z samą kapustą, z kapustą z grzybami, z kapustą kwaszoną.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x