Pierogi z kapustą i serem
Pierogi z kapustą i serem
ciasto:
- 40 dag mąki,
- 1 jajko,
- 3 dag mąki do podsypania,
nadzienie:
- ¾ kg kapusty cukrowej,
- 6 dag słoniny,
- 15 dag cebuli,
- 40 dag białego sera,
- 1 jajko,
- sól, pieprz do smaku,
- 10 dag słoniny (masła) do polania,
Przygotowanie:
- Kapustę oczyścić, umyć, poszatkować, skropić wodą i dusić do miękkości.
- Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na stopionej słoninie, włożyć do kapusty.
- Miękką kapustę odparować, przestudzić, posiekać tasakiem, dodać rozkruszony ser, sól i pieprz do smaku oraz surowe jajko, wymieszać.
- Przygotować ciasto na pierogi, rozwałkować, formować pierogi, dokładnie zlepiać brzegi.
- Wkładać do wrzącej, osolonej wody, ugotować.
- Podawać gorące, polane słoniną lub masłem.
- Podobnie jak pierogi z kapustą i serem przygotowuje się pierogi z samą kapustą, z kapustą z grzybami, z kapustą kwaszoną.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]