Pierogi z kapustą kiszoną
Pierogi z kapustą kiszoną
to pomysł na szybki, jednakże lekki posiłek. Danie niezbyt pracochłonne, szczególnie, gdy do lepienia pierogów użyjemy urządzenia wspomagającego. 🙂
Kluski i pierogi, które uwielbiamy wszyscy, a już na pewno chętnie je jadamy, są źródłem energii dla naszego organizmu. Ponadto dostarczają nam również pewnych ilości białka, trochę mniej wartościowego niż zwierzęce, trochę błonnika, oraz składników mineralnych, np fosforu. Im mniej luksusowa, czyli mniej oczyszczona mąka, ciemniejsza, tym zdrowsza. Nie można więc odjąć całkiem wszelkim produktom mącznym ich zalet,
pozostawiając tylko ich wady, mówiące o tym, że kluchy tuczą, mają dużo kalorii i niewiele są warte. Warte są zachodu, gdyż nie dość, że są pyszne – to są jeszcze zdrowe. Pożyteczna skrobia zawarta w ziarnach zbóż reprezentuje węglowodany. Do węglowodanów zalicza się także błonnik, bardzo ułatwiający trawienie i przemianę materii. A więc nie przesadzając w łakomstwie i umiarkowanie spożywając pyszne pierogi, czy kluski – na pewno nie przytyjemy!
Składniki:
Nadzienie:
- 1 kg kapusty kiszonej,
- 5 dag tłuszczu,
- 4 dag cebuli,
- sól,
- pieprz,
- (bułka tarta),
Ciasto:
- 50 dag mąki,
- 1 jajko,
- sól,
- 4 dag słoniny przetopionej do polania,
Przygotowanie:
- Przyrządzić nadzienie: wpierw kapustę odcisnąć (jeśli jest zbyt kwaśna), zalać wodą i ugotować bez przykrycia w niewielkiej ilości wody na silnym ogniu.
- Później posiekać cebulę, lekko zrumienić na tłuszczu.
- Kapustę odcisnąć z wywaru przez ścierkę, potem zemleć w maszynce lub posiekać, wymieszać z tłuszczem i cebulą, przysmażyć, dodać soli i pieprzu.
- (Wywar zużyć na zupę wraz też z odciśniętym sokiem).
- Nastawić osoloną wodę do ugotowania ciasta.
- Sporządzić ciasto: mąkę przesiać, zagnieść z jajkiem i wodą (¾ szklanki), wyrobić ciasto.
- Wałkować je dość grubo, wykrajać krążki średniej wielkości.
- Na środek każdego krążka nałożyć nadzienie.
- Zlepić brzegi pierogów na przestrzeni wąskiego rąbka; układać na tacy lub na sicie.
- Włożyć do wrzącej wody, ugotować, odcedzić, na koniec przelać ciepłą wodą, osączyć.
- Pierogi z kapustą położyć na okrągły półmisek ogrzany, polać tłuszczem i zaraz podawać.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]