Ciasto potrawyMięso - potrawy

Pierogi z mięsem lub płuckami

Pierogi Z Mięsem Lub Płuckami


nadzienie:

  • 40 dkg gotowanego mięsa lub płucek,
  • 5 dkg czerstwej bułki,
  • 5 dkg cebuli,
  • 3 dkg tłuszczu,
  • sól, pieprz,

ciasto:

  • 30 – 35 dkg mąki,
  • 1 jajo,
  • sól,
  • 4 dkg masła lub margaryny do polania,
  • 2 dkg tartej bułki,

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić nadzienie, zrumienić na tłuszczu.
  2. Ugotowane, pieczone lub duszone mięso i bułkę przepuścić przez maszynkę, dodać cebulę, sól, pieprz (starannie wymieszać).
  3. Zagnieść ciasto (Pierogi z kapustą), wyrabiać pierogi, dokładnie zlepiać.
  4. Wrzucać partiami na wrzącą, osoloną wodę. Gdy zagotują się i wypłyną, wybierać łyżką cedzakową na cedzak, przelać gorącą wodą, osączyć.
  5. Wyłożyć na półmisek, oblać topionym masłem zmieszanym ze zrumienioną tartą bułką.
  6. Pierogi z mięsem lub płuckami można okrasić stopioną słoniną.
  7. Zamiast mięsa można dać 70 dkg ugotowanych płucek.
  8. Nadzienie przyrządza się tak samo jak z mięsa.
Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x