Pierogi z mięsem lub płuckami
Pierogi Z Mięsem Lub Płuckami
nadzienie:
- 40 dkg gotowanego mięsa lub płucek,
- 5 dkg czerstwej bułki,
- 5 dkg cebuli,
- 3 dkg tłuszczu,
- sól, pieprz,
ciasto:
- 30 – 35 dkg mąki,
- 1 jajo,
- sól,
- 4 dkg masła lub margaryny do polania,
- 2 dkg tartej bułki,
Przygotowanie:
- Przyrządzić nadzienie, zrumienić na tłuszczu.
- Ugotowane, pieczone lub duszone mięso i bułkę przepuścić przez maszynkę, dodać cebulę, sól, pieprz (starannie wymieszać).
- Zagnieść ciasto (Pierogi z kapustą), wyrabiać pierogi, dokładnie zlepiać.
- Wrzucać partiami na wrzącą, osoloną wodę. Gdy zagotują się i wypłyną, wybierać łyżką cedzakową na cedzak, przelać gorącą wodą, osączyć.
- Wyłożyć na półmisek, oblać topionym masłem zmieszanym ze zrumienioną tartą bułką.
- Pierogi z mięsem lub płuckami można okrasić stopioną słoniną.
- Zamiast mięsa można dać 70 dkg ugotowanych płucek.
- Nadzienie przyrządza się tak samo jak z mięsa.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]