Ciasto potrawyDania główneMięso - potrawyObiad

Pierogi z płuckami

Pierogi z płuckami

czyli oryginalny przepis na pierogi. Specyficzny smak podrobów jest bowiem główną zaletą tego dania. W dobrej kuchni wykorzystuje się wszakże wszelkie jadalne surowce, aby wprowadzać nowe smaki i większą różnorodność potraw.


Składniki:

Nadzienie:

Ciasto:

  • 50 dag mąki,
  • 3 szklanki wody,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • 4 dag masła lub stopionej słoniny,

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić nadzienie: wpierw płucka udusić do miękkości w małej ilości wody z częścią tłuszczu, cebuli i liściem bobkowym.
  2. Bułkę następnie namoczyć w wywarze z płucek, odcisnąć.
  3. Cebulę później lekko zrumienić z tłuszczem.
  4. Mięso zemleć zatem wraz z bułką w maszynce, dodać smażoną cebulę, sól i pieprz do smaku.
  5. Przyrządzić ciasto: mąkę zagnieść z jajkiem, także z solą i wodą, wyrobić.
  6. Ciasto wywałkować dość grubo, wykroić krążki średniej wielkości, na koniec nakładać nadzienie.
  7. Zlepić pierogi na przestrzeni małego rąbka i układać je na tacy lub na sicie.

Włożyć pierogi do wrzącej wody, ugotować, odcedzić, osączyć, wyłożyć na ogrzany półmisek.
Polać tłuszczem i podawać.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x