Ciasto potrawyDania głównePRZEPISYPrzystawki

Pierogi z powidłami lub serem

Pierogi z serem lub powidłami – domowe.

Wszelako czym skorupka za młodu nasiąknie… Najlepiej nauczyć się klejenia domowych pierogów za młodu, oczywiście od swojej babci. Wiadomo zresztą, babcia zawsze robi najlepsze pierogi!


pierogi-z-serem
Pyszne pierogi.

Składniki:

ciasto:

  • 35 dag mąki,
  • 1 jajko,
  • sól,

nadzienie:

  • 40 dag sera (twaróg),
  • wanilia,
  • 1 żółtko,
  • sól, cukier,
  • 2 – 3 dag masła do polania,
  • ¼ l śmietany,
  • 6 dag cukru – pudru do śmietany,

Przygotowanie:

  1. Najpierw nastawić wodę w płaskim, dużym rondlu, osolić.
  2. Mąkę przesiać na stolnicy, następnie wbić jajko, posolić, dodać wodę, zagnieść wolne ciasto.
  3. Starannie wyrobić, podzielić na części, przykryć ściereczką, aby nie obsychało.
  4. Ser przetrzeć przez sito albo przemielić w maszynce (można kupić mielony), dodać 1 – 2 żółtka, szczyptę soli, wanilię, cukier do smaku (można dać 2 – 3  dkg rodzynek), utrzeć starannie.
  5. Każdą część ciasta wałkować niezbyt grubo.
  6. Wykrawać foremką krążki, nakładać na środek nadzienie (gęste), krążki składać na pół.
  7. Zlepiać dokładnie brzegi pierożków.
  8. Wrzucać na osoloną, wrzącą wodę, zamieszać łyżką, przykryć.
  9. Gdy podpłyną, odkryć, gotować 2 – 3 minuty.
  10. Wybierać łyżką cedzakową na cedzak, przelać gorącą wodą, osączyć.
  11. Podawać z ubitą z cukrem śmietaną.
  12. Zamiast sera można wziąć gęste powidło (40 dag), które nakładamy łyżeczką na krążki ciasta.
  13. Dalej pierogi z powidłami robić jak opisano wyżej.
  14. Podając jako deser przyrządzić w mniejszej ilości.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x