Ciasto potrawyDania główneDesery i napojeObiad

Pierogi z wiśniami, czereśniami, jeżynami lub borówkami czernicami

Pierogi z Wiśniami, Czereśniami, Jeżynami Lub Borówkami Czernicami.

Najlepsze pierogi zawsze były robione przez naszą babcię. Pierogi z owocami sezonowymi są daniem, które urozmaici zawsze nasze menu. Możemy być pewni, że entuzjastycznie powitają go nie tylko dzieci, lecz również pozostali domownicy.


Składniki:

ciasto:

  • 35 dag mąki,
  • 1 jajko,
  • sól,

nadzienie:

  • 60 dag wiśni lub innych owoców,
  • 2 – 3 dag masła lub margaryny,
  • ¼ l śmietany,
  • 6 dag cukru – pudru do śmietany.

Przygotowanie:

  1. Wiśnie opłukać, wydrylować, lekko odcisnąć sok.
  2. Sporządzić ciasto według przepisu „Pierogi z serem lub powidłami”.
  3. Na krążki nakładać po 3 – 4 owoce, brzegi ciasta dokładnie skleić.
  4. Dalej postąpić jak w przepisie na pierogi z serem.
  5. Podając jako deser sporządzić z mniejszej ilości składników.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x