Ciasto potrawyPRZEPISY

Pierogi

Pierogi – jak gotować?


? Przygotowanie: 30 min. | ? Pieczenie: 1 godz. |♨ Kaloryczność: 356 kcal/100 g. |? Temperatura: 150°C.


gotowanie-pierogów
Jak gotować?
  1. Pierogi gotuje się w dużej ilości wody, w rondlu z przykrywką.
  2. Zanim przystąpimy do wałkowania ciasta i lepienia pierogów, należy nastawić wodę z solą do ich ugotowania.
  3. Trzeba również przygotować tłuszcz do polania i ogrzać półmisek.
  4. Gdy wszystkie są już ulepione, bezpośrednio przed podaniem gotuje się je wkładając partiami do wrzącej osolonej wody.
  5. Wody powinno być tyle, aby mogły swobodnie pływać. Gdy jest ich za dużo, to się rozgotują.
  6. Woda po włożeniu pierogów powinna się szybko zagotować, aby ciasto nie nasiąkało wodą, gdyż wtedy stanie się maziste.
  7. Gdy już raz się zagotują, zrobić próbę,
    po ugotowaniu wyjmować łyżką cedzakową na cedzak, (aby nie pękały przy spadaniu z wodą na cedzak).
  8. Przelać gorącą wodą i osączyć na cedzaku.
  9. Osączone pierogi przełożyć na ogrzany półmisek, polać tłuszczem i wymieszać.
  10. Półmisek postawić na naczyniu z wrzącą wodą, dopasowanym obwodem do obwodu półmiska.
  11. Półmisek z pierogami przykryć.
  12. Wtedy przystąpić do gotowania drugiej partii pierogów.
  13. Podawać zaraz po ugotowaniu, dopóki są gorące.
  14. Niektóre z nich można podawać na zimno.
  15. Wtedy po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą, osączamy,
    rozkładamy pojedynczą warstwą na zwilżonym półmisku
    i od razu posypuje się częścią cukru.

Pierogi – odgrzewanie

  1. Trzeba je przechowywać tak, aby nie obsychały, gdyż wtedy trudniej je odgrzewać.
  2. Rozgrzać tłuszcz na patelni, włożyć pierogi,
    przysmażyć je na patelni na niezbyt silnym ogniu, aby tłuszcz się nie przypalił.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x