Dania głównePRZEPISY

Pierożki ze śliwkami suszonymi

Pierożki ze śliwkami suszonymi


Składniki:

Ciasto:

  • 40 dkg mąki,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka wrzątku,
  • sól,

Nadzienie:

  • 40—50 dkg suszonych śliwek,
  • 7 dkg cukru—pudru.

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić ciasto na pierogi,
  2. Przygotować nadzienie: Namoczyć śliwki przez co najmniej 3 godziny.
  3. Zagotować i pozostawić, aby napęczniały.
  4. Śliwki wyjąć z wody, odsączyć, wypestkować i posypać cukrem—pudrem.
  5. Pierożki ze śliwkami: Ciasto podzielić na części, rozwałkować jak na pierogi, wycinać krążki przy pomocy foremki do pierogów lub od szklanki, a każdy krążek położyć pocukrowaną śliwkę, złożyć na pół, kleić pierożki.
  6. Wrzucać pierożki na wrzącą, osoloną wodę, tak aby nie przerywać jej wrzenia.
  7. Gotować jeszcze przez 3 minuty od momentu wypłynięcia pierożków.
  8. Pierożki przyłożyć łyżką cedzakową na półmisek, polać stopionym masłem.

Uwaga: pierożki można przygotować wcześniej, surowe zamrozić, oszczędzamy czas potrzebny na przygotowanie innych dań na wigilię.


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x