Piętrowe ptysie
«Piętrowe ptysie» –
Faktycznie bardzo dekoracyjny deser. Zawsze też imponują moim znajomym. Robię je często, zresztą przy wielu okazjach. W karnawale, na święta, na imieniny i zwłaszcza kiedy mam tylko na nie ochotę. Smacznego. 🙂
? Czas przygotowania: 30 minut; ‖ ♨ Czas pieczenia: 30 minut; ‖ ? Temperatura: ‖ IG: ‖ Porcja na 15 sztuk
Ciasto:
Składniki:
- 10 dag masła,
- 15 dag mąki,
- 4 jajka,
- ½ łyżeczki soli,
Krem:
- ¾ szklanki śmietany kremówki,
- 10 dag cukru–pudru,
- 1 opakowanie fixu do śmietany,
- 10 dag posiekanych pistacji,
- ¼ kg truskawek,
- 2 – 3 łyżki soku z cytryny,
- 1 – 2 łyżeczki likieru pomarańczowego,
- cukier waniliowy,
Przygotowanie:
Ciasto:
- Wodę wpierw zagotować z solą i masłem, dodawać porcjami przesianą mąkę.
- Mieszając, gotować dwie minuty, zanim ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia.
- Zdjąć z ognia, wbijać po jednym jajku, ucierając na jednolite ciasto.
- Ciasto tymczasem przełożyć do szprycy z dużym otworem.
- Na natłuszczony i oprószony mąką papier do pieczenia wycisnąć na koniec 15 okrągłych ciastek.
- Piec 30 minut w temperaturze 200°C. Po przestudzeniu rozciąć na pół.
Połowę cukru–pudru utrzeć z sokiem z cytryny.
- Lukrem posmarować „pokrywki” ptysiów, a następnie posypać je częścią pistacji.
- Śmietanę ubić z resztą cukru–pudru, fixem do śmietany i cukrem waniliowym, dodać resztę pistacji.
- Truskawki umyć, usunąć szypułki, pokroić w plasterki.
- Ułożyć je na denkach ptysiów, skropić likierem pomarańczowym.
- Udekorować piętrowe ptysie wyciśniętą ze szprycy śmietaną, przykryć wierzchami.
Do zrobienia dekoracji na tortach i ciastkach z kremu lub bitej śmietany niezbędna przede wszystkim jest szpryca. W sklepach najłatwiej znajdziemy szprycę plastikową lub też metalową. Najlepsza jednak jest szpryca ze specjalnego, miękkiego materiału, zakończona metalową końcówką. Nie ma także problemu z włożeniem do niej kremu. Unikniemy też problemu z wykorzystaniem całości kremu, którym napełniliśmy urządzenie.