Pigwa sok dżem konfitura

Pigwa sok dżem konfitura –

Owoce pigwy zawierają bardzo dużo witaminy C (więcej niż cytryna czy pomarańcza) i bardzo dużo pektyn. Dlatego przetwory z pigwy nadają się do przygotowania wielu innych potraw, gdzie dodają im swój specyficzny smak, jako dodatek do deserów, ciast itp. Pigwa-sok-dżem-konfitura – to taki przepis, z którego zrobimy zarówno doskonały sok, jak również dżem czy konfiturę.


Szukaj w GOOGLE

 

56 kcal/100 g, czas przygotowania: 2 godz.

Składniki:

  • 3 kg pigwy,
  • 3 kg cukru,
pigwa-sok-dzem-konfitura
Pigwa pokrojona, przesypana cukrem.

Przygotowanie soku:

  1. Owoce wpierw umyć, pokroić na cztery części. 
  2. Wykroić z nich gniazda nasienne.
  3. Cząstki owoców układać w naczyniu warstwami 1,5 cm, przesypując je cukrem.
  4. Pozostawiamy je na kilka godzin, najlepiej do drugiego dnia.
  5. Następnie zlewamy utworzony sok.
  6. Jeżeli sok jest przeznaczony do szybkiego zużycia w ciągu 3 – 4 miesięcy, nie trzeba go specjalnie konserwować, wystarczy przechowywać w chłodnym miejscu.
  7. Gdy chcemy przetrzymać go dłużej należy go zawekować, najlepiej bez podgrzewania, aby nie tracić witamin zawartych w owocach (przy pomocy pompki próżniowej).
  8. Z pozostałych po odlaniu soku owoców można otrzymać dżem, albo konfiturę.

Przygotowanie dżemu, konfitury:

  1. W tym celu przesmażyć owoce pozostałe z przygotowania soku przez około ½ godziny.
  2. Gorące wkładać do słoiczków, zakręcić i pozostawić do wystudzenia.
  3. Ze względu na dużą zawartość pektyn w owocach nie dodajemy żadnych substancji żelujących.
  4. Przechowywać w chłodnym, najlepiej ciemnym pomieszczeniu.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x