PRZEPISYPrzetwory domowe

Pikle z ogórków nasiennych


Pikle z ogórków nasiennych

  1. Duże, dojrzałe ogórki o żółtej skórce umyć, obrać, przepołowić, wydrążyć nasiona i miękisz.
  2. Pokroić ogórki wzdłuż na paski szerokości około 2 cm.
  3. Posolić i pozostawić na kilka godzin, po czym zlać wydzielony płyn.
  4. Zalać ogórki przegotowanym, letnim octem 2% i pozostawić do następnego dnia
    (sposób przygotowania octu 2% podano w przepisie na korniszony).
  5. Zlać ocet z ogórków, dolać do niego świeżego octu, zagotować,
    przestudzić i zalać nim pikle z ogórków.
  6. Czynność tę powtórzyć trzykrotnie.
  7. W ostatnim dniu zlać ocet, a ogórki ułożyć do słoi, w których mają być przechowywane.
  8. Zagotować świeży ocet 5%
    z dodatkiem cukru w ilości 5 dkg cukru na 1 litr, octu z przyprawami, takimi jak:

    1. ziele angielskie,
    2. pieprz,
    3. liście bobkowe,
    4. gorczyca, w ilości około ½ dkg na 1 litr octu
      (sposób przygotowania octu 5% z octu 10% podano w przepisie na korniszony).
  9. Ostudzonym octem zalać pikle.
  10. Słoików z piklami można nie pasteryzować.
  11. Zakleić słoje celofanem lub pergaminem.

Przechowywać w suchym, chłodnym miejscu.


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x