Dania główneMięso - potrawyObiadPRZEPISY

Pilaw

Pilaw,

to zresztą wschodnia potrawa mięsna z dodatkiem gotowanego ryżu. Dodatek ostrych przypraw jest natomiast charakterystyczny dla potraw bałkańskich, czy tureckich. Ryż użyty do przygotowania tej potrawy powinien zaś być ugotowany “na sypko”.


Opis ogólny surowca.

Pilaw – baranina – jakiego mięsa użyć. 


Najcenniejszego mięsa dostarczają przede wszystkim młode, kastrowane barany (skopy), w wieku do 18 miesięcy, oraz maciorki nie nadające się do hodowli. Dobrego surowca dostarczają również dobrze utuczone maciorki starsze (do 3 lat). Barwa mięsa baraniego  ma odcień jasnoczerwony, tłuszcz jest jędrny i biały. Mięso zwierząt starszych i źle odżywionych  jest ciemnoczerwone, a łój żółtawy. Mięso takie jest łykowate i dlatego należy je stosować do sporządzania potraw ze zmielonej masy mięsnej.
Łój barani ma małe zastosowanie kulinarne, gdyż posiada niemiłą woń, lecz także jest ciężkostrawny. Mięso baranie raczej dojrzewa powoli. Aby przyspieszyć dojrzewanie, należy zastosować zaprawę z oleju i warzyw (do 24 godzin), bajcowanie (2 − 3) dni lub zalewanie kwaśnym mlekiem. Przyprawy wchodzące w skład zaprawy octowej nadają baraniemu mięsu aromat, co jest konieczne ze względu na swoisty specyficzny zapach baraniny.  

Składniki:

  • ½ kg baraniny bez kości (łopatka),
  • ¼ kg ryżu,
  • 10 dag cebuli,
  • 2 – 3 ząbki czosnku,
  • 6 dag tłuszczu,
  • 6 dag koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,

Przygotowanie:

  1. Ryż przebrać, opłukać, włożyć do płaskiego rondla.
  2. Mięso opłukać, pokroić w drobną kostkę.
  3. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę.
  4. Mięso i cebulę z czosnkiem dodać do ryżu, osolić, dodać paprykę, pieprz i wymieszać.
  5. Konserwę pomidorową rozmieszać z ½ l wrzącej wody i zalać ryż z mięsem i z cebulą.
  6. Dodać tłuszcz.
  7. Zawartość rondla starannie wymieszać.
  8. Gotować powoli pod przykryciem, nie mieszając aż do chwili, gdy płyn wsiąknie w ryż.
  9. Przykryty rondel wstawić do piekarnika i zapiec (ok. 30 minut).
  10. Podawać w tym samym rondlu lub wyłożyć na okrągły ogrzany półmisek.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x