Placek biszkoptowy
Placek biszkoptowy. |
Jaja są podstawowym składnikiem ciast biszkoptowych. Biszkopty są w zasadzie jedynym rodzajem wypieków nie wymagającym dodatkowo masła, margaryny, czy innego produktu tłuszczowego. Wchodząca w ich skład stosunkowo skromna ilość tłuszczu pochodzi jedynie z żółtek dodanych jaj.
Składniki:
- 20 dag mąki wrocławskiej,
- 15 dag cukru,
- 7 jajek,
- 1 cukier waniliowym,
- ¼ kg marmolady do przełożenia,
- masło i bułka tarta do foremki,
Przygotowanie:
- Ubijać białka aż zbieleją.
- Dodawać cukier ubijając w dalszym ciągu, aż piana stanie się sztywna.
- Wówczas dodać do piany żółtka i dosypywać stopniowo przesianą mąkę, lekko mieszając ciasto, aby piana nie opadła.
- Masę przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i posypanej dodatkowo przesianą bułką tartą.
- Piec przez około 40 minut, ostudzić i wyjąć też z formy.
- Następnego dnia przeciąć placek i przełożyć marmoladą, dzięki czemu placek prawie gotowy.
- Placek biszkoptowy na koniec posypać po wierzchu cukrem pudrem.
Ciasta biszkoptowe.
Ciasta biszkoptowe są więc uznawane za najdelikatniejsze wypieki. Ich cechą charakterystyczną jest właściwie pulchna, porowata, niezmiernie delikatna struktura. Cechy te zawdzięczają dużej ilości powietrza w trakcie ubijania jaj. Istotny wpływ na strukturę ciast biszkoptowych ma świeżość jaj: im świeższe, tym przyrządzony biszkopt będzie ładniejszy i smaczniejszy. Białko świeżych jaj ubija się lepiej i łatwiej, umożliwiając uzyskanie bardzo puszystej struktury ciasta. W miarę dłuższego przechowywania białko jaj staje się jakby bardziej wodniste, jego charakterystyczna zwarta, spoista struktura ulega upośledzeniu.
W skład ciast biszkoptowych, oprócz jaj, wchodzi cukier, mąka, smakowe dodatki aromatyczne. W niektórych ciastach mąkę zastępuje się tartą bułką, tartym chlebem razowym, a nawet zmielonymi orzechami lub migdałami. Wbrew rozpowszechnionym opiniom przygotowanie ciasta biszkoptowego nie jest trudne. Staranne przygotowanie i należyte upieczenie go w ten sposób nawet mało wprawnemu wykonawcy nie powinno sprawiać kłopotu.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]