Ciasto potrawyPRZEPISYWypiekaneWyroby cukiernicze

Placek drożdżowy z kruszonką

Placek drożdżowy z kruszonką.

Kto na przykład nie lubi placka drożdżowego? A konkretnie z kruszonką? Zachowany jest w nim aliści smak dzieciństwa. Każdy pamięta, jak przecież mama, czy babcia piekła placek, aby uczcić nasze małe święta, choćby jako deser do niedzielnego obiadu.


Składniki:

rozczyn:

  • 4 dag drożdży,
  • 2 dag masła,
  • ½ dag cukru,
  • mleko,

ciasto:

  • 2 żółtka,
  • 1 jajko,
  • 7 dag cukru,
  • 40 dag mąki,
  • ok. ½ szklanki mleka,
  • 12 dag masła,
  • skórka cytrynowa,
  • 4 dag skórki pomarańczowej,

kruszonka:

  • 2 łyżki wyrośniętego ciasta na placek,
  • 3 dag mąki,
  • 3­ dag masła,
  • 3 dag cukru pudru,
  • cynamon,
  • jajko do smarowania,
  • 1 dag cukru z wanilią do posypania,

i jeszcze:

  • masło do smarowania formy

Przygotowanie:

  1. Przygotować blachę.
  2. Zarobić najpierw rozczyn, pozostawić do wyrośnięcia.
  3. Utrzeć żółtka z cukrem, następnie wsypać mąkę, wyłożyć wyrośnięty rozczyn na blachę.
  4. Dodać mleko, sól, zarobić niezbyt gęste ciasto.
  5. Gdy wszystkie składniki połączą się, dodawać powoli roztopione ciepłe masło.
  6. Wyrobić ciasto, wstępnie pozostawić do wyrośnięcia.

Przygotować dodatkowo kruszonkę:

  1. Z wyrośniętego ciasta odłożyć przeto dwie łyżki, wymieszać na talerzu z wodą i z cukrem..
  2. Stopić masło, wlać do kruszonki, dodać cynamon lub wanilię i zetrzeć łyżką.

Ostatecznie:

  1. Wyrośnięte ciasto wpierw wyłożyć na blachę, rozciągnąć je aż do brzegów,
  2. Wygładzić, posmarować jajem, następnie posypać kruszonką, ścierając ją na tarce nad ciastem,
  3. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  4. Wyrośnięte ciasto upiec na złoty kolor (piec ok.45 min.), gorące posypać cukrem waniliowym.
  5. Placek drożdżowy z kruszonką wyłożyć, ostudzić na stolnicy, gdy ostygnie pokroić na kawałki. ułożyć na półmisku.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x