Świąteczne i karnawałoweWypiekaneWyroby cukiernicze

Placek drożdżowy z makiem lub z marmoladą z kruszonką

Placek drożdżowy z makiem

lub też z marmoladą z kruszonką


Składniki:

ciasto:

  • ½ kg mąki,
  • 3 dag drożdży,
  • ¼ l mleka,
  • 1 jajko,
  • 2 – 3 żółtka,
  • 10 – 15 dag cukru,
  • sól,
  • 10 dag tłuszczu,
  • skórka cytrynowa,
  • wanilia,
  • tłuszcz do smarowania formy,

masa makowa:

  • ½ kg maku,
  • 2 białka,
  • 30 dag cukru,
  • 5 dag masła,
  • olejek migdałowy,
  • skórka cytrynowa,
  • 3 dag rodzynek,
  • wanilia,

kruszonka:

  • 8 dag mąki,
  • wanilia,
  • 5 dag masła,
  • 5 dag cukru – pudru,

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić ciasto drożdżowe według przepisu „Placek drożdżowy z owocami”.
  2. Przyrządzić również  masę makową.
  3. Przy­rządzić kruszonkę: posiekać masło z przesianą mąką, dodać następnie cukier, wanilię wszystkie składniki rozetrzeć i połączyć.
  4. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na koniec na posmarowaną, oprószoną mąką blachę.
  1. Rozciągnąć też równo palcami zamoczonymi w stopionym tłuszczu.
  2. Na cieście natomiast rozłożyć masę makową.
  3. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  4. Gdy ciasto wyrośnie, posypać go dodatkowo kruszonką startą na tarce o dużych otworach.
  5. Placek drożdżowy z makiem wstawić na koniec do dobrze nagrzanego piekarnika, piec 40 – 50 minut.

Zamiast masy makowej można też dać 30 dag marmolady.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x