Ciasto potrawyWypiekaneWyroby cukiernicze

Placek półkruchy z jabłkami

Placek półkruchy z jabłkami lub dżemem jabłkowym


ciasto:

  • ½ kg mąki,
  • 20 dag tłuszczu,
  • 2 jaja,
  • 1 surowe żółtko,
  • 15 dag cukru pudru,
  • 5 – 6 łyżek śmietany,
  • 1 paczka proszku do pieczenia,
  • 2 dag masła do smarowania formy,

nadzienie z jabłek:

  • 1 kg kwaskowatych jabłek (antonówka, reneta),
  • cynamon lub skórka pomarańczowa,
  • wanilia,

dżem z jabłek:

  • 1 kg kwaskowatych jabłek (antonówka, reneta),
  • 20 – 30 dag cukru,
  • 5 dag skórki pomarańczowej,
  • skórka cytrynowa,
  • wanilia,
  • 3 dag cukru pudru do posypania,

Przygotowanie:

  1. Ciasto przyrządzić zgodnie z przepisem „Placek półkruchy z marmoladą”.
  2. Połowę ciasta wywałkować w formie prostokąta, nakłuć i podpiec.
  3. Jabłka umyć, obrać, poszatkować lub zetrzeć na grubej tarce, przyprawić do smaku cukrem i tłuczonym cynamonem.
  4. Masę jabłkową równo rozłożyć na placku, przykryć resztą wywałkowanego ciasta, brzegi dokładnie obcisnąć, nakłuć w wielu miejscach.
  5. Upiec na złoty kolor.
  6. Dalej postępować według przepisu „Placek półkruchy z marmoladą”.
  7. Można również przełożyć dżemem jabłkowym.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x