Placki ziemniaczane z twarogiem

 

Placki ziemniaczane z twarogiem


🕙 Czas przygotowania: 30 minut ‖ ♨ Czas Gotowania: ‖ 🌡 Temperatura: IG: 1 porcja 690 kcal ‖ składniki na 4 porcje ‖



Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 20 dag twarogu śmietanowego,
  • ¾ pojemnika (15 dag) kwaśnej gęstej śmietany,
  • 10 dag salami,
  • 2 jaja,
  • 2 cebule,
  • 8 łyżek oleju,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 1­ łyżeczka suszonych ziół prowansalskich,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pieprz, sól,
  • liście sałaty i ogórki konserwowe do dekoracji,

Przygotowanie:

  1. Cebulę wpierw obrać, posiekać.
  2. Ziemniaki obrać, opłukać i utrzeć na tarce, następnie wymieszać z jajkami i z cebulą.
  3. Masę doprawić też do smaku solą i pieprzem.
  4. Na patelni porcjami rozgrzewać olej, potem usmażyć na nim osiem placków ziemniaczanych (po 3 – 4 minuty z każdej strony).
  5. Zabezpieczyć je także przed wystudzeniem.
  6. Przygotować twarożek: czyli salami pokroić w paseczki.
  7. Czosnek więc przecisnąć przez praskę.
  8. Szczypiorek umyć, potem osuszyć posiekać.
  9. Twaróg utrzeć ze śmietaną.
  10. Wymieszać z salami, czosnkiem i ziołami prowansalskimi.
  11. Na koniec doprawić do smaku.
  12. Placki ziemniaczane z twarogiem przełożyć na cztery podgrzane talerze.
  13. Na wierzchu każdego ułożyć porcję twarożku.
  14. Gotowe danie udekorować listkami sałaty i ogórkami konserwowymi.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x