Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane


Składniki:

  • 1½ kg ziemniaków,
  • ⅛ l mleka,
  • 10 dag cebuli,
  •  5 dag mąki pszennej,
  • 1½ jaja,
  • olej lub smalec do smażenia,
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Wybrać duże ziemniaki, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce.
  2. Zetrzeć również cebulę.
  3. Z ziemniaków odcedzić nieco soku, zalać wrzącym mlekiem, dodać mąkę i jaja mieszając bardzo dokładnie.
  4. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu przed samym podaniem, na dużej patelni po 5 – 6 sztuk na porcję dla jednej osoby.
  5. Podawać z sosami zimnymi lub gorącymi albo z kiszoną kapustą.
  6. Można podać z gulaszem i sałatkami jako placki „po cygańsku”.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x