Dania główneObiadZupy

Płucka cielęce na kwaśno

Płucka cielęce na kwaśno


Składniki:

  • 80 dag płucek cielęcych,
  • 20 dag włoszczyzny,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 – 3 ziarnka pieprzu,
  • sól, cukier,
  • 4 dag tłuszczu,
  • 4 dag mąki,
  • ocet lub kwasek cytrynowy,
  • ⅛ litra śmietany lub 1 żółtko,
  • 3 dag cebuli,

Przygotowanie:

  1. Płucka cielęce wpierw starannie wypłukać, odciąć tchawicę.
  2. Warzywa umyć, potem oczyścić, opłukać, zalać wrzącą wodą, zagotować.
  3. Włożyć płucka, przyprawy, później osolić, gotować pod przykryciem około 1 ½ godziny, odcedzić.
  4. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę na jasnożółty kolor, na koniec dodać mąkę rozprowadzić zimnym wywarem z gotowania płucek, zagotować, osolić, dodać do smaku ocet i cukier, połączyć ze śmietaną lub żółtkiem.
  5. Płucka pokroić w cienkie paski, włożyć też do sosu, zagrzać.
  6. Płucka cielęce na kwaśno podawać np z ziemniakami i jarzyną gotowaną lub surówką z warzyw.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x