Dania główneMięso - potrawyObiadPrzystawkiRodzaj posiłku

Polędwica po angielsku

Polędwica po angielsku –

to tak naprawdę polędwica upieczona w piekarniku, zrumieniona wcześniej na gorącym tłuszczu. Może więc stanowić osobne danie lub pożywną przekąskę.

Składniki:

  • 70 dag polędwicy środkowej lub z „warkocza”,
  • 5 dag tłuszczu,
  • 1 dag mąki,
  • 3 dag masła,
  • sól,

Przygotowanie:

  1. Polędwicę opłukać, obrać z podwięzi i nadmiaru tłuszczu, pobić lekko tłuczkiem, jeżeli jest cienka nawlec na patyczek o długości 20 – 25 cm, o średnicy 1 cm, formując przez ściągnięcie krótki, ale gruby kawałek, osolić, oprószyć mąką.
  2. Rozgrzać tłuszcz i na silnym ogniu wpierw szybko zrumienić polędwicę ze wszystkich stron.
  3. Wstawić do bardzo gorącego piekarnika i piec 10 – 15 minut, polewając co parę minut tłuszczem z pieczenia.
  4. Gdy przy nakłuciu mięso wydziela jasnoróżowy sok, zdjąć je z patyczka, kroić nieco skośnie w poprzek włókien na cienkie szerokie plastry, które ułożyć w kolejności krojenia na ogrzanym, podłużnym półmisku.
  5. Do tłuszczu należy dodać masło, rozgrzać i polać nim pokrojoną polędwicę.
  6. Polędwica po angielsku może być podawana z ziemniakami frytkami lub purée i z garniturem różnych jarzyn, oraz sałatą.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x